Suroviny potřebné pro přípravu:
1 litr mléka, 2 větší cibule, 4-5 brambor, 3 vejce, sůl, 1 lžíce cukru, 4 lžíce octa, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička drceného kmínu, pažitka
Recept na přípravu:
Brambory uvaříme ve slupce doměkka, vejce natvrdo. Oloupané cibule pokrájíme na kostičky, zalijeme trochou vody, zasypeme kmínem a povaříme 15 minut. Po částečném zchladnutí rozmixujeme dohladka. V troše mléka rozkvedláme mouku. Ostatní mléko zahřememe, ještě než začne vařit přilijeme mléko s moukou, rozmixovanou cibuli, osolíme, promícháme a vaříme do zhoustnutí. Nakonec ančku dochutíme solí, cukrem a octem. Na talíř položíme na kostičky pokrájené uvařené brambory, zalijeme horkou polévkou, ozdobíme vejcem a pažitkou.
Další recepty:
Hrachová polévka ze sáčku s uzeninou.
Hrachová polévka ze sušeného hrášku do které vmícháme na kostičky osmaženou housku.
Chlupatá chundelka se zelenou petrželkou.
Hladká ančka se zakysanou smetanou.
Krémová česnečka z mléka.
Hlívový guláš podáváme s čerstvým pečivem.
Staročeská bramboračka se žloutky.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Selská chlebová polévka s vejcem.
Krémová bramboračka s tuhou šlehačku.
Hovězí maso po francouzsku klademe na plátky bagety.
Houbovka se smetanou kterou podáváme s pečivem.
Jemná cibulačka kterou ochutíme pažitkou.
Hladká polévka ančka
Ančka přináší na talíře svoji chuť.