Recepty

Recepty > moučníky a dezerty > babiččina roláda

Babiččina roláda

Suroviny potřebné pro přípravu:

140 g polohrubé mouky, 150 g krystalového cukru, 5 vajec, na špičku nože prášku do pečiva, lžíce kakaa (pouze na kakaovou roládu), krém (zavařenina) na plnění, papír na pečení

Recept na přípravu:

Prášek do pečiva promícháme do mouky. Všechny suroviny dáme do šlehače a šleháme, až se cukr úplně rozpustí. (Pozná se to tak, že není slyšet narážení krystalků cukru do metel šlehače.) Chceme-li roládu kakaovou, přidáme ještě vrchovatou lžíci kakaa.

Na plech položíme papír na pečení tak, aby se na krajích zvedal přesně podle hran plechu a potřeme ho olejem. Ušlehané těsto nalijeme na upravený papír a rovnoměrně rozetřeme. Dáme péci do trouby na 200 stupňů. Těsto je upečené, jakmile se na krajích trochu začíná oddělovat od papíru. Hned po upečení "sklouzneme" těsto i s papírem z plechu - nejlépe na vál nebo velké prkénko a ještě teplé těsto zkoušíme rolovat, ale zatím bez náplně. Při tomto zkušebním rolování oddělíme také papír - jde to poměrně lehko. Jakmile těsto vychladne, potřeme plát krémem nebo rybízovou zavařeninou. Máme-li k dispozici čerstvé jahody, borůvky nebo višně, můžeme je přidat do krému. Lze použít také kousky kiwi. Ovoce velmi hezky roládu osvěží. Roládu potom poměrně pevně stočíme, zabalíme ji do alobalu a necháme trochu ztuhnout v chladnu. Před podáváním ji pocukrujeme a krájíme na plátky.

Další recepty:
Hraběnčiny řezy s jablky a bílkovým sněhem.
Karamelový dort podélně rozkrojíme.
Oříšková roláda ochucená javorovým sirupem a kakaem.
Tvarohová žemlovka pečená přibližně půl hodiny.
Jahodové knedlíky posypeme strouhaným tvarohem.
Jahodové knedlíky z hladké mouky podáváme se smetanou a cukrem.
Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou posypaná strouhanou čokoládou.
Ořechová bábovka se žloutky.
Borůvkový koláč s tvarohem pečeme do zlatova.
Jahodové knedlíky z tvarohového těsta dozdobíme šlehačkou.
Piškotová roláda s jahodami můžeme dozdobit případným zbytkem šlehačky.
Oříšková piškotová roláda kterou posypeme nastrouhanou čokoládu a zavineme.
Nepečený borůvkový dort můžeme ozdobit šlehačkou.
Jahodová polévka

Recepty
Motto

Babiččina roláda umí vykouzlit na stole lahodnou chuť.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.