Recepty > polévky > bačovská zelňačka
Suroviny potřebné pro přípravu:
1/4 hlávky červeného zelí, 1/4 hlávky bílého zelí, cibule, 200 g slaniny, mrkev, 2 brambory, petržel, 1/4 celeru, 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček černého pepře, na chuť brynza, voda, sůl, olej podle potřeby
Recept na přípravu:
Na rozehřátém oleji osmažíme nadrobno pokrájenou cibulku do zlatova, přidáme na kostičky nakrájenou angl. slaninu, nakrájené zelí, mrkev, petržel a celer. Zalijeme vývarem (nebo vodou), přidáme koření a sůl, na kostičky nakrájené brambory a vaříme do měkka. Nalijeme na talíř a doprostřed dáme lžíci brynzy.
Další recepty:
Valašská kyselica s brambory.
Pórková polévka s drožďovými knedlíčky které zavaříme.
Kyselica s klobásou kterou nakrájíme na kolečka.
Bramboračka s houbami vařená do změknutí hub.
Cibulačka se sýrem strouhaným.
Francouzská majonéza jemně okyselená.
Bačovská polévka kterou podáváme s chlebem.
Zelná polévka z kysaného zelí s párkem který nakrájíme na kostičky.
Bažantí polévka do které zavaříme nudličky.
Španělská česnečka z osmahnutého česneku.
Houbová česnečka s nadrobno nasekanou pažitkou.
Balkánské kuřecí kapsy osmažíme a poté chvíli dusíme.
Krémová zelňačka posypaná nadrobno nakrájenou petrželkou.
Francouzská bramboračka
Bačovská zelňačka má své chuťové kouzlo.