Recepty > zelí > bigos po staropolsku
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Suroviny potřebné pro přípravu:
1,8 kg kyselého zelí, 450 g hovězího předního masa nakrájeného na kostky, 450 g roštěnce, 453 g uzeného kolene, 450 g vepřového žebírka, 450 g uzené klobásky, 110 g slaniny, 1 šálek nasekaných velkých rajčat, 2 šálky vody, 1,8 kg hlávkového zelí, polovina šálku pokrájené cibule, 28 g sušených hub, 2 lžíce mouky
Recept na přípravu:
Budeme potřebovat tři hrnce nebo pánve. Nejprve v přiměřeně velkém hrnci osmahneme maso hovězí, vepřové a žebírka. Do druhého hrnce vložíme osmahnuté maso a uzené koleno, přilijeme 1 šálek vody, zakryjeme pokličkou a dusíme, až je maso měkké. Vepřové maso potřebuje asi 30 minut, koleno 1 hodinu a hovězí 1 a půl až 2 hodiny. Odlijeme veškerý tuk z prvního velkého hrnce a vložíme do něj kyselé zelí s jedním šálkem vody. Hlávkové zelí jemně nakrájíme a přidáme do hrnce ke kyselému zelí. Zakryjeme poklicí a vaříme, až zelí změkne (asi 30 minut). Poté odstraníme pokličku a necháme ještě zvolna vařit na mírném ohni. Ve třetí menší pánvi osmahneme dokřupava nakrájenou slaninu a přidáme ji do zelí. Z pánve odlijeme většinu tuku a na zbytku osmahneme cibulku s moukou dohněda. Připravenou zásmažku vmícháme do zelí k jeho zahuštění. Měkké maso dušené v druhém hrnci zbavíme tuku a pokrájíme na malé kousky, které přidáme do zelí. Ze šťávy po masu sebereme tuk a šťávu přidáme do zelí také. Z klobásky odstraníme kůžičku, nakrájíme na kolečka a přidáme do zelí současně s rajčaty. Směs uvedeme do varu a dusíme 5 minut. Podáváme horké.
Další recepty:
Zelná polévka s klobáskou.
Kuře pečené na zelí rozdělíme na čtvrtky.
Bramborové šišky se strouhankou posypeme osmaženou strouhankou smíchanou s moučkovým cukrem.
Zelné placky pečeme dozlatova.
Zelné závitky plněné mletým masem vložíme do trouby a 15 minut pečeme.
Chlebové placky opékáme na pánvi s několika kapkami oleje.
Rajská polévka s rýží kterou do hotové polévka přidáme.
Halušky se zelím z brambor.
Zelná polévka s klobásou kterou zjemníme polévku zakysanou smetanou.
Zapečená rýže se zelím a vepřovým masem pečeme, dokud se nevytvoří křupavá kůrka.
Zelné závitky s rýží
Ochutnejte skvělou chuť, kterou přináší bigos po staropolsku.