Recepty > polévky > bílá bramborovka
Suroviny potřebné pro přípravu:
4 středně velké brambory, sůl, čerstvě mletý pepř, majoránka, drcený kmín, 200 ml smetany, 2 žloutky, muškátový oříšek, 1 kostka zeleninového bujónu, hrst petrželové natě
Recept na přípravu:
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a zalijeme 1-1,2 litry vody. Osolíme, přidáme bujón, špetku kmínu a uvaříme doměkka. Mezitím si ve smetaně rozkvedláme žloutky. Když jsou brambory měkké, polévku odstavíme, ihned přilijeme smetanu se žloutky, promícháme a už dál nevaříme. Nakonec dochutíme solí, majoránkou, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Při podávání na talíři posypeme posekanou zelenou petrželkou.
Další recepty:
Zelňačka s kroupami a klobásou.
Bramborová česnečka se střídkou chleba.
Kulajda s koprem a houbami chutná s pečivem.
Fazolačka se zelím ozdobíme ji lžící smetany.
Polévka cibulačka se sýrem a petrželkou.
Francouzská cibulačka se sýrem a kousky bagety.
Bílá polévka s vajíčkem dochucená octem.
Francouzská cibulová polévka posypaná petrželovou natí.
Krémová česnečka z mléka.
Kuřecí vývar s nudlemi dochutíme nadrobno nasekanou petrželkou.
Jemná bramborová polévka ke které přilijeme mléko se žloutkem.
Kuřecí česnečka s prolisovaným česnekem.
Staročeská bramboračka se žloutky.
Bílá polévka z králíka
Bílá bramborovka přináší na talíře svoji chuť.