Recepty > polévky > bílá celerová polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
3 lžíce másla, 3 lžíce polohrubé mouky, 1,5 l vývaru, 1 menší celer, sůl, šťáva z citrónu a citrónová kůra, 250 ml sladké smetany, Vegeta, zelená petrželka, 2 housky z předešlého dne a 3 lžíce na osmažené krutonky
Recept na přípravu:
Z másla a polohrubé mouky si připravíme světlou jíšku, zředíme studeným vývarem nebo vodou a dobře metličkou rozšleháme. Za stálého míchání přidáme oloupaný a jemně nastrouhaný celer, osolíme a asi 20 minut vaříme. Zakapeme šťávou z citrónu, přidáme špetku jemně strouhané očištěné citrónové kůry a sladkou smetanu. Ochutíme Vegetou. Přidáme sekanou zelenou petrželku a odstavíme. Podáváme s nudličkami housek osmažených na másle.
Další recepty:
Kulajda s houbami a koprem do které přidáme jemně nasekaný kopr.
Kulajda ze sušených hub do které přes síto přilijeme zahuštěnou smetanu.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Celerová polévka s knedlíčky houskovými.
Jihočeská bramboračka dochucená octem.
Valašská kyselica s brambory.
Houbovka se smetanou chutná s pečivem.
Česnečka se sýrem kterým nešetříme.
Sýrová polévka z taveného sýra a dvou vajec.
Čočková polévka má kyselejší chuť.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Oukrop z bramborového vývaru.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Normandský květákový krém
Bílá celerová polévka má své chuťové kouzlo.