Recepty

Recepty > polévky > bílá česnečka

Bílá česnečka recept

Suroviny potřebné pro přípravu:

8 stroužků česneku, 1 malý bobkový list, snítka rozmarýnu (mohou místo něho být jalovčinky nebo tymián), 4 kuličky pepře, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 litru bílého vína, 1 kostka hovězího bujónu nebo masoxu rozpuštěná v 1/2 litru vody, 1/2 litru kyselé smetany, 1/2 lžičky vinného octa, 4 plátky toastového chleba pokrájeného na rybičky a na tuku do zlatova osmahnutého, nadrobno posekaná petrželka

Recept na přípravu:

Oloupaný česnek utřeme se solí a spolu se zrnky pepře, bobkovým listem a snítkou rozmarýnu vsypeme do vína, přivedeme k varu a vaříme, až se odpaří polovina objemu vína. Pak odstavíme a odstraníme bobkový list, kuličky pepře a snítku rozmarýnu. Z hovězí kostky nebo masoxu a vody uvaříme bujón a nalijeme do něho horké víno s česnekem. Kyselou smetanu velmi důkladně rozkvedláme s moukou, vmícháme do česnečky, znovu přivedeme k varu a sněhovou metličkou bujón opatrně našleháme. Vše osolíme, kápneme podle chuti vinného nebo lihového octa, můžeme dát i tekuté polévkové koření maggi. Naléváme do misek nebo hlubokých talířů na proužky opečeného toastového nebo bílého chleba (žemle) a sypeme nasekanou petrželkou.

Další recepty:
Celerová polévka s vločkami zalitá mlékem.
Silná česnečka do níž vmícháme vajíčko s nastrouhaným sýrem.
Babiččina bramboračka se zeleninou.
Bílá bramboračka s nadrobno pokrájenou pažitkou.
Rajčatová polévka s cuketou do které vmícháme nadrobno nasekanou petrželku.
Francouzská cibulačka se sýrem zapečená v troubě.
Staročeská zelňačka při jejímž vaření použijeme nálev ze zelí.
Houbová česnečka s nadrobno nasekanou pažitkou.
Bílá polévka z králíka kterou dochutíme lžicí octa.
Domácí cibulačka s kostičkami usmaženého chleba.
Rajčatová česnečka s osmaženými kostičkami chleba.
Francouzská bramboračka do které přimícháme smetanu s rozkvedlanými žloutky.
Jahodové čatní s mangem naplníme do sklenice a zavíčkujeme.
Polévka česnečka

Recepty
Motto

Bílá česnečka přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.