Recepty > polévky > bílá polévka z ryb
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 kapří hlava, jikry nebo mlíčí z kapra (nebo 300g jiných ryb), 50g hladké mouky, 40g másla, 2dl mléka, kousek mrkve, celeru a petržele, mletý pepř, muškátový květ, polévkové koření, 1 žemle, petrželka, sůl, 1 a 1/4 litru vody
Recept na přípravu:
Očištěné mlíčí nebo jikry a rybí hlavu (bez žáber) uvařte odděleně v osolené vodě. Vařenou hlavu z vývaru vyjměte, vývar proceďte, část nalijte do vařených jiker, které rozšlehejte tak, aby se pokud možno od sebe oddělily (mlíčí ponechejte vcelku). Vařenou hlavu rozpulte, maso oberte z kostí, mozeček vyjměte. Zeleninu pokrájejte na nudličky a uvařte v troše vývaru. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, zřeďte ji prochladlým vývarem, rozšlehejte a povařte čtvrt hodiny. Přidejte pokrájené maso, zeleninu, jikry (mlíčí), mléko, pepř, muškátový květ a povařte ještě 5 minut. Polévku dochuťte polévkovým kořením, při podání posypte drobně nakrájenou petrželkou a žemlovými hranolky, opraženými nasucho.
Další recepty:
Houbovka se smetanou chutná s pečivem.
Gulášová polévka z mletého masa kterou dochutíme polévkovým kořením.
Kuřecí vývar s nudlemi a nasekanou petrželkou.
Fazolačka se zelím dochucená lžičkou sladké chilli omáčky.
Staročeská kachna pečená při průběžném polévání výpekem.
Boršč s klobásou přelijeme zakysanou smetanou.
Česnečka se sýrem a šunkou kterou řelijeme horkým vývarem.
Smetanová žampionová polévka kterou ozdobíme ozdobíme nakrájenou zelenou částí jarních cibulek.
Staročeská bramboračka do které vklepneme žloutky.
Pikantní česnečka s chlebem.
Krkonošské kyselo s uvařenými brambory.
Bílá bramboračka zahuštěná jíškou.
Thajská kuřecí polévka dochucená limetkou a solí.
Bílá polévka z králíka
Bílá polévka z ryb má své kouzlo.