Recepty > moučníky a dezerty > biskupský beránek
Suroviny potřebné pro přípravu:
200 g másla, 150 g cukru, 3 vejce, 2 lžíce oleje, strouhaná citrónová kůra, 200 g polohrubé mouky, zarovnaná lžička prášku do pečiva, 50 g nasekaných mandlí nebo ořechů, hrst rozinek, 2 lžíce kandovaného ovoce, tuk a mouka na formu, čokoládová poleva, mandle na ozdobu
Recept na přípravu:
Máslo (heru) utřeme s cukrem do pěny, přidáme olej, žloutky, citrónovou kůru a za stálého šlehání přidáváme postupně 4 lžíce horké vody. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva, ořechy, rozinky a kandované ovoce a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků se špetkou soli. Těsto vlijeme do vymaštěné a hrubou moukou (nebo strouhankou nebo kokosem) vysypané formy a zvolna pečeme v předehřáté troubě. Po upečení necháme ještě chvíli v otevřené formě a pak vyklopíme. Studeného beránka polijeme čokoládou a ozdobíme (Oči-půlené mandle).
Další recepty:
Španělská omeleta s hráškem a kukuřicí.
Sypaný koláč s jablky nakrájíme.
Velikonoční beránek z piškotového těsta kterého opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.
Palačinky s tvarohem můžeme přelít čokoládou.
Masopustní koblihy pocukrujeme.
Bavorské vdolečky posypeme nastrouhaným tvarohem.
Palačinky podáváme naplněné náplní.
Langoše ze zakysané smetany bohatě posypeme sýrem.
Langoše smažíme.
Vdolečky z trouby s oslazeným tvarohem.
Meruňkové čatní necháme vychladnout.
Lívance podle tradičního receptu.
Koblihy s povidly podávejte pocukrované.
Beránek s ořechy
Biskupský beránek vykouzlí na stole lahodnou chuť.