Recepty > polévky > bohatá luštěninová polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
přiměřené množství čočky a fazolí, ovesné vločky, 2 litry vody, 1 lžička soli, zlatá jíška z 5 dkg másla a 2 lžic hladké mouky, majoránka, česnek, kořenová zelenina, vegeta
Recept na přípravu:
Luštěniny přebereme, propláchneme a abychom zkrátili dobu varu, namočíme je asi na dvě hodiny do studené vody. Pak vaříme společně se zeleninou - ale pozor, nesolíme! Když luštěniny změknou, zahustíme jíškou, osolíme a povaříme ještě asi 15 minut. Hotovou polévku okořeníme majoránkou a utřeným česnekem, podle potřeby i vegetou.
Další recepty:
Jitrnicová polévka z prejtu.
Bramboračka s houbami vařená do změknutí brambor i hub.
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Staročeská zelňačka ze zelí.
Slovenská kapustnica s vaječným žloutkem v mléce.
Ruský boršč ke kterému přidáme lžíci zakysané smetany.
Kuřecí česnečka s česnekem podle individuální chuti.
Rybí polévka z tresky z filé.
Kedlubnová smetanová omáčka dochucená octem.
Fazolačka po uhersku s chlebem.
Luštěninová polévka dochucená prolisovanými stroužky česneku.
Staročeská kachna pečená na zelí.
Hustá květáková polévka se smetanou.
Rybí polévka z filé
Bohatá luštěninová polévka přináší na české talíře svoji chuť.