Recepty > rajčata > boloňské špagety z rajčat
Suroviny potřebné pro přípravu:
300 g špaget, 500 g rajčat, 250 g mletého hovězího masa, 125 ml červeného vína, 85 g rajského protlaku, 2 cibule (3 pórky /8 šalotek), 2 stroužky česneku, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička tymiánu, 1 lžička bazalky, nastrouhaný sýr parmezán, sůl, mletý pepř, mletá paprika
Postup přípravy:
Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme slunečnicový olej, na kterém smažíme cibuli a česnek, dokud nezměknou. Přidáme mleté hovězí maso a za stálého míchání ho opékáme 5 minut. Dochutíme solí, pepřem a paprikou. Přidáme rajčata, rajský protlak a červené víno a vše přivedeme do varu. Zmírníme oheň a vaříme ještě dalších cca 15 minut do měkka, občas promícháme. Nakonec přidáme tymián a bazalku.
Mezitím špagety vložíme do vařící osolené vody společně s lžící olivového oleje a vaříme 8-10 minut tak, aby byla al dente.
Špagety podáváme na nahřátých talířích, zalité masovou omáčkou, posypané nastrouhaným parmezánem a ozdobené větvičkami čerstvého koření.
Recepty na další jídla:
Dietní boloňské špagety na které se hodí strouhaný parmezán.
Rajská omáčka s knedlíkem.
Zapečená plněná rajčata podáváme horká s topinkami nebo bílou vekou.
Rychlá rajská polévka získá díky šlehačce jemnější chuť.
Nakládaná zelená rajčata s cibulí sterilujeme po dobu 10-12 minut.
Plněná rajčata poklademe na plech a upečeme.
Rajská polévka s těstovinami které při podávání rozdělíme do polévky na talířích.
Játrová omáčka s rýží kterou uvaříme dle návodu.
Rajská omáčka s masovými kuličkami a kynutým knedlíkem.
Brusinková omáčka z marmelády se hodí jako příloha k masům.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky přeje dobrou chuť.
Rajčatová marmeláda
Recept, podle kterého je hračka připravit jídlo boloňské špagety z rajčat.