Recepty > polévky > boršč se smetanou
Suroviny potřebné pro přípravu:
250 g hověžího masa, 300 g červené řepy, 120 g zelí, 1 mrkev, 1 cibule, 2 rajčata, 20 g másla, 1 lžička octa, 1 lžička cukru, 1 bobkový list, 1,5 dl kysané smetany, 1,2 litru vody, pepř, sůl
Recept na přípravu:
Hovězí maso uvaříme v osolené vodě doměkka, pak je vyjmeme, vývar odmastíme. Oloupanou červenou řepu jemně nastrouháme, mrkev nakrájíme na nudličky, cibuli na tenká půlkolečka, rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme a drobně pokrájíme. Polovinu připravené červené řepy a ostatní suroviny zalijeme částí vývaru, přidáme máslo a vaříme na malém plaménku pod pokličkou asi čtvrt hodiny. Poté přidáme zbývající vývar, jemně nakrájené zelí, bobkový list, ocet, cukr, sůl, pepř a polévku vaříme, až zelenina změkne. Maso nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky. ddělenou červenou řepu zalijeme trochou vývaru, přidáme několik kapek octa, krátce podusíme a potom přidáme do polévky. Polévku zdobíme smetanou, petrželkou nebo koprem.
Další recepty:
Ruský boršč s mletým masem a zeleninou.
Fazolky na smetaně s hovězím masem podáváme s vařenými bramborami.
Hovězí Eintopf ke kterému přidáme bílé fazole z konzervy.
Ukrajinský boršč z hovězího masa.
Rychlá gulášová zelňačka kterou podáváme ještě teplou.
Hovězí vývar se zeleninou a zavářkou.
Zelňačka s fazolemi do které přilijeme šlehačku.
Frankfurtská polévka s fazolemi a brambory.
Ruský boršč je tradiční jídlo.
Krémová polévka z brokolice k níž za stálého míchání přilijeme smetanu.
Čočková polévka se zeleninou je podávána ještě za tepla.
Houbová polévka se smetanou kterou ozdobíme zelenou petrželí.
Fazolačka s uzeným masem a brambory.
Zeleninový boršč
Boršč se smetanou přináší na české talíře svoji chuť.