Recepty > polévky > boršč ukrajinský
Suroviny potřebné pro přípravu:
500 g hovězího masa nebo 1 baliček kuřecí směsi na polévku, 1 středně velká červená řepa, 1 větší mrkev, 1 střední cibule, 4 střední brambory, 0,5 kg hlávkového zelí, 2 bobkové listy, 1 zelená paprika, 1 lžíce nasekané zelené petrželky, olej na smažení, 1 větší protlak, sůl
Recept na přípravu:
Maso uvaříme do měkka. Bujon přelijeme přes síto, aby v něm nezůstaly kosti. Maso přebereme a vrátíme do vývaru. Dolijeme vodou a přivedeme k varu. Čerstvou řepu nastrouháme na hrubém struhadle a 4-5 krát propláchneme ve studené vodě. Když se vývar vaří, přidáme řepu. Řepa musí přijít do vroucí vody, jinak zčerná. Vaříme asi 20 min. Zkontrolujeme, jestli řepa už není červená a je skoro bez barvy. Mezitím zpěníme cibulí nakrájenou najemno, přidáme mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle. Restujeme 5 min. a přidáme protlak s trochou vody (vývaru). Dusíme 10 minut. Zelí nakrájíme na nudličky a brambory na větší kousky, papriku na malé kostičky. Dáme do polévky vařit. Potom do polévky přidáme podušenou mrkev s cibulí a protlakem a vše společně povaříme 10 min. Nesmíme zapomenout na bobkový list. Polévku ještě ochutnáme a dosolíme. Do hotové polévky přidáme zelenou petrželku a odstavíme s ohně. Můžeme přidat 1-2 nakrájené vejce natvrdo. Do polévky na talíři přidáme lžíci kysané smetany.
Další recepty:
Zelňačka s fazolemi ke které přilijeme šlehačku.
Řecká čočková polévka z čočky kterou vaříme do měkka.
Piškotový svítek přidáváme do polévky.
Římská polévka ke které podáváme strouhaný sýr.
Kuřecí česnečka dochucená prolisovaným česnekem.
Zelňačka s uzeným masem vařená v objemu tří litrů.
Bramborová česnečka s česnekem.
Ukrajinský boršč podáváme s kopečkem zakysané smetany.
Čínská švestková omáčka kterou zahustíme do požadované hustoty.
Čínská slepičí polévka do které na závěr přidáme feferonku.
Sýrový závin z listového těsta podáváme ještě teplý k čaji.
Boršč s červenou řepou podáváme s chlebem nebo samotný.
Zelné placky z kysaného zelí zprudka upečeme ve vyhřáté troubě.
Pravý ukrajinský boršč
Boršč ukrajinský přináší na české talíře svoji chuť.