Recepty > polévky > boršč z kysaného zelí
Suroviny potřebné pro přípravu:
20 dkg předního hovězího masa, 20 dkg vepřového masa, 30 dkg kořenové zeleniny, 30 dkg kysaného zelí, 20 dkg čerstvé nebo sterilované řepy, ocet, bobkový list, několik kuliček pepře a nového koření, 10 dkg měkké uzeniny, 2 dl kysané smetany
Recept na přípravu:
Hovězí maso nakrájíme na malé kostky a vložíme do dvou litrů studené vody. Vaříme do poloměkka, poté přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso. Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky a přidáme k téměř měkkému masu. Po chvíli přidáme nadrobno nakrájené zelí a nakrájenou červenou řepu. Vše dovaříme doměkka. V malém množství vody povaříme koření a vlijeme do polévky. Nakonec přidáme na plátky nebo kostičky nakrájenou uzeninu. Dochutíme do sladkokyselé chuti a při podávání přidáme lžíci kysané smetany.
Další recepty:
Vločková polévka s mlékem a žloutkem a zeleninou.
Bezmasý boršč rozmixujeme v troše vody.
Hovězí vývar se zeleninou, který připravíme ze žeber.
Rychlá čočkovka vařená, až změkne zelenina.
Zeleninový boršč ke kterému přidáme nadrobno nasekanu petrželku nebo kopr.
Bramboračka s houbami vaříme ji do změknutí brambor i hub.
Krémová zelňačka s nadrobno pokrájenou petrželkou.
Zelné placky z kysaného zelí zprudka upečeme ve vyhřáté troubě.
Fazolačka z bílých fazolí do které přidáme smetanu.
Nakládaná zelená rajčata s cibulí sterilujeme 10-12 minut.
Čočková polévka se zeleninou kterou podáváme ještě teplou.
Gulášová polévka z mletého masa kterou dochutíme polévkovým kořením.
Slepičí polévka s játrovými knedlíčky kterou podáváme s bílým pečivem.
Vegetariánský boršč
Boršč z kysaného zelí přináší na talíře vytříbenou chuť.