Recepty > polévky > boršč z nakládané řepy
Suroviny potřebné pro přípravu:
250 g zadního hovězího masa, 2 kostky masoxu, 30 g másla, hladká mouka, 150 g nakládané červené řepy, 1 lžíce octa, 1 mrkev, bobkový list, 1 malý rajský protlak, 1 lžíce cukru, 1 cibule, pepř, sůl, 150 g šunkového salámu, 1 ostravská klobása, 200 g bílého zelí, 200 ml zakysané smetany
Recept na přípravu:
Hovězí maso nakrájíme na kostičky a vaříme ve vodě s masoxem do změknutí. Ve druhém hrnci rozehřejeme máslo, zasypeme hladkou moukou, naředíme studenou vodou a postupně přidáme nakládanou červenou řepu, ocet, na nudličky nakrájenou mrkev, bobkový list, rajský protlak, cukr a cibuli nakrájenou na půlkolečka. Osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Přidáme uvařené hovězí maso (případně i trochu vody, v níž se vařilo), na nudličky nakrájený šunkový salám, kolečka klobásy, čtverečky bílého zelí, povaříme, dokud zelí nezměkne a dochutíme solí, pepřem, octem a cukrem. Polévku můžeme případně zahustit moukou rozkvedlanou ve vodě.
Podáváme s kopečkem zakysané smetany.
Další recepty:
Slepičí polévka s játrovými knedlíčky kterou podáváme s bílým pečivem.
Pyré z červené řepy k masu nebo slaninovým knedlíkům.
Čočková polévka se zeleninou kterou podáváme ještě teplou.
Rychlá čočkovka vařená, až změkne zelenina.
Vločková polévka s mlékem a žloutkem a zeleninou.
Červený boršč do kterého si smetanu přidá každý sám.
Hovězí vývar se zeleninou, který připravíme ze žeber.
Zeleninový boršč ke kterému přidáme nadrobno nasekanu petrželku nebo kopr.
Bramboračka s houbami vaříme ji do změknutí brambor i hub.
Zelné placky z kysaného zelí zprudka upečeme ve vyhřáté troubě.
Fazolačka z bílých fazolí do které přidáme smetanu.
Nakládaná zelená rajčata s cibulí sterilujeme 10-12 minut.
Gulášová polévka z mletého masa kterou dochutíme polévkovým kořením.
Ukrajinský boršč
Boršč z nakládané řepy přináší na talíře vytříbenou chuť.