Recepty > polévky > boršč z uzeného masa s kostí
Suroviny potřebné pro přípravu:
kousek uzeného masa s kostí, kousek hovězího masa, celer, petržel, 3 lžíce kečupu, cibule, mrkev, 1 lžíce rajského protlaku, kysané zeli, čerstvá červená řepa, nové koření, celý pepř, sůl, sladká (nebo zakysaná) smetana, sladká paprika, 50 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička podravky, špetka tymiánu, několik kapek tabasca
Recept na přípravu:
Základem boršče je dobrý masový vývar, na který použijeme uzené maso s kostmi (např. uzená žebra) a kousek hovězího masa (přední, zadní). Můžeme použít i kousek drůbežího či vepřového masa. Maso vložíme do studené vody, osolíme a pomalu vaříme asi 3 hodiny. Jakmile je vývar hotov, maso z vývaru vyjmeme a dáme stranou. Připravíme si světlou jíšku z másla a hladké mouky. Na pánvi zpěníme cibulku na másle a přidáme mletou papriku, zamícháme. Přidáme jíšku, kečup a rajský protlak, kysané zelí a zalijeme vývarem. Dále přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a vše dobře povaříme. Na závěr vsypeme oloupanou a na hrubém struhadle nakrájenou čerstvou červenou řepu (v nouzi lze použít i nakládanou), na kostičky nakrájené maso, přilijeme smetanu a okořeníme Podravkou, Tabascem a polévkovým kořením. Boršč podáváme jako samostatné jídlo s chlebem.
Další recepty:
Kulajda s koprem a houbami doplněná žloutky vajec.
Kotlíková polévka s najemno nasekanou petrželkou a pažitkou.
Polévka z tvrdého chleba se již dále nevaří.
Zelňačka s fazolemi do níž přilijeme šlehačku.
Ruský boršč chutná se lžicí zakysané smetany.
Zelňačka s uzeným masem vařená v objemu tří litrů.
Koprovka pro dobrý apetit kterou zjemníme máslem.
Cibulová polévka se sýrem strouhaným.
Boršč s červenou řepou podáváme s chlebem nebo samotný.
Rychlá česnečka se sýrem kterou podáváme s topinkou.
Ruský boršč bez masa do kterého vmícháme ocet a cukr.
Česnečka se sýrem a šunkou nakrájenou na nudličky.
Vývar z uzených žeber dochutíme drceným česnekem.
Boršč s červenou řepou a uzeným masem
Boršč z uzeného masa s kostí přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.