Recepty > polévky > boršč ze sterilované řepy
Suroviny potřebné pro přípravu:
250 g zadního hovězího masa, 150 g šunkového salámu, 1 ostravská klobása, 1 cibule, 1 mrkev, 150 g sterilované červené řepy, 1 malý rajský protlak (asi 3 lžíce), 200 g bílého zelí, 30 g másla, 200 ml zakysané smetany, 2 kostky masoxu, 1 lžíce octa, bobkový list, 1 lžíce cukru, pepř, sůl
Recept na přípravu:
Hovězí maso nakrájíme na malé kostičky a vaříme ve vodě s masoxem do změknutí. V jiném hrnci rozehřejeme máslo, zasypeme hladkou moukou, naředíme studenou vodou a postupně přidáme řepu, ocet (vzápětí po řepě, aby neztratila barvu), na nudličky nakrájenou mrkev, bobkový list, rajský protlak, cukr a cibuli nakrájenou na půlkolečka. Osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Přidáme uvařené hovězí maso (případně i trochu vody, v níž se vařilo), na nudličky nakrájený šunkový salám, kolečka klobásy, čtverečky bílého zelí, povaříme, dokud zelí nezměkne a dochutíme solí, pepřem, octem a cukrem. Polévku můžeme případně zahustit moukou rozkvedlanou ve vodě nebo světlou granulovanou jíškou.
Podáváme s kopečkem zakysané smetany.
Další recepty:
Rychlá čočkovka vařená, až změkne zelenina.
Slepičí polévka s játrovými knedlíčky kterou podáváme s bílým pečivem.
Vločková polévka s mlékem a žloutkem a zeleninou.
Bezmasý boršč rozmixujeme v troše vody.
Hovězí vývar se zeleninou, který připravíme ze žeber.
Zeleninový boršč ke kterému přidáme nadrobno nasekanu petrželku nebo kopr.
Bramboračka s houbami vaříme ji do změknutí brambor i hub.
Pyré z červené řepy k masu nebo slaninovým knedlíkům.
Zelné placky z kysaného zelí zprudka upečeme ve vyhřáté troubě.
Fazolačka z bílých fazolí do které přidáme smetanu.
Nakládaná zelená rajčata s cibulí sterilujeme 10-12 minut.
Čočková polévka se zeleninou kterou podáváme ještě teplou.
Gulášová polévka z mletého masa kterou dochutíme polévkovým kořením.
Vegetariánský boršč
Boršč ze sterilované řepy přináší na talíře vytříbenou chuť.