Recepty > moučníky a dezerty > borůvkový koláč se zakysanou smetanou
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Suroviny potřebné pro přípravu:
170 g másla, 170 g krupicového cukru, 3 vejce, 220 g hladké mouky, 2 lžičky kypřícího prášku, 1 vanilkový cukr, 150 ml zakysané smetany, 400 g čerstvých nebo mražených borůvek
Poleva: 200 g měkkého tvarohu, 100 g moučkového cukru
Recept na přípravu:
Dortovou formu (průměr 22 cm) vymažeme olejem a vyložíme pečícím papírem. Smísíme změklé máslo, cukr, vejce a prosetou mouku s kypřícím práškem a prohněteme. Poté vetřeme čtyři lžíce zakysané smetany a polovinu borůvek. Přelijeme do formy a v troubě předem vyhřáté na 180 °C pečeme asi 50 minut. Zda je koláč pečený, zkusíme špejlí. Po dopečení ho necháme ve formě 10 minut chladnout, potom vyjmeme z formy a necháme vychladnout, nejlépe na mřížce. Připravíme si polevu: do hladka utřeme tvaroh,moučkový cukr a zbytek zakysané smetany. Horní stranu vychladlého koláče natřeme polevou a posypeme druhou polovinou borůvek.
Další recepty:
Frgál pokapeme rozpuštěným máslem.
Borůvkový koláč s drobenkou - vyšleháme tvaroh, jogurt, vejce a vanilkový cukr.
Sypaný koláč s jablky nakrájíme a podáváme.
Tiramisu z mascarpone s piškoty, které máčíme v kávě.
Jablečný koláč s pudinkem krájíme až po úplném vychladnutí.
Banánové muffiny pečeme asi 20 minut.
Borůvkový trhanec podáváme s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou.
Čokoládové muffiny posypeme nasekanými kousky čokolády.
Tiramisu z pomazánkového másla nakonec poprášíme kakaem.
Borůvkový koláč s tvarohem upečeme do zlatova.
Jablečný koláč na plech vložíme do předem vyhřáté trouby.
Banánové muffiny s kousky čokolády
Toto lahodné jídlo přináší recept borůvkový koláč se zakysanou smetanou.