Recepty > polévky > bramboračka s hrachem
Suroviny potřebné pro přípravu:
Množství na 5 porcí: 25 dkg brambor, sůl, 25 dkg zeleného hrachu, špetka čištěné sody, 4 dkg másla, 4 dkg mouky, 2 dkg cibule, 8 dkg zeleniny, 1,5 litru vody, špetka majoránky, 10 dkg čerstvých hřibů, 1 dkg másla nebo 1/2 dkg suchých hřibovitých hub, 2 dkg krup (perliček), 1/2 dkg másla, 3 kuličky tlučeného pepře, 1/2 stroužku česneku, místo krup můžeme použít 5 dkg moravské klobásy
Recept na přípravu:
Brambory nakrájíme a v osolené vodě uvaříme doměkka. Přebraný vypraný hrách vložíme do hrnce, zalijeme jej studenou vodou tak, aby byl potopen, přidáme špetku čištěné sody. Na hrách položíme pokličku, hrnek též přiklopíme. Načež jej vložíme do velkého hrnce s vodou, který rovněž přiklopíme a hrách bez míchání uvaříme v páře doměkka. Z másla a mouky si připravíme žlutou jíšku s cibulkou a prolisujeme do ní uvařené brambory i hrách. Poté ji zředíme vodou z brambor a zeleninovou polévkou, dáme ji zpět do zeleninové polévky, okořeníme majoránkou, přisolíme, přidáme čerstvé houby nakrájené a podušené na másle nebo uvařené suché houby. Do polévky dáme též na másle udušené, vodou zalité kroupy a polévku ještě jednou důkladně povaříme. Před podáváním ji okořeníme pepřem a utřeným česnekem. Místo krup můžeme povařit v polévce na kolečka nakrájenou moravskou klobásu.
Další recepty:
Boršč bez zelí necháme krátce projít varem a dochutíme.
Bramborová česnečka se střídkou chleba.
Vánoční kapří polévka s osmaženou houskou.
Ruský boršč se lžicí zakysané smetany.
Bramborová buchta ze syrových nastrouhaných brambor.
Zelňačka z kysaného zelí se smetanou.
Fazolačka se zelím ozdobíme ji lžící smetany.
Falešná slepičí polévka s nudličkami.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a petrželkou.
Cibulačka z červené cibule se zapečenými sýrovými toustíky.
Studená rajčatová polévka s několika lístky máty.
Bramboračka s houbami dochucená drceným kmínem.
Jemná cibulačka s nakrájenou pažitkou.
Polévka z červené řepy
Bramboračka s hrachem přináší na talíře svoji chuť.