Recepty

Recepty > polévky > bramborová polévka s hlívou

Bramborová polévka s hlívou

Suroviny potřebné pro přípravu:

1 střední cibule, 250 g hlívy ústřičné, 3-4 brambory, 1 lžíce sádla, sůl, mletý pepř, drcený kmín, majoránka, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 1 mrkev, polovina menšího celeru, zelená petrželka

Recept na přípravu:

Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Hlívu očistíme a nakrájíme na kousky. V hrnci zahřejeme sádlo a osmahneme na něm cibuli do zesklovatění. Přidáme hlívu a za stálého míchání osmažíme. Pak zalijeme trochou vody, osolíme, opepříme, okmínujeme přidáme bobkový list a nové koření a pod pokličkou dusíme asi půl hodiny. Mrkev a celer nahrubo nastrouháme, oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Když je hlíva téměř měkká, přidáme mrkev, celer, brambory a dolijeme horkou vodu podle požadovaného množství a hustoty polévky. Přidáme majoránku a vaříme do změknutí zeleniny a brambor. Nakonec vyjmeme z polévky nové koření a bobkové listy, podle chuti dosolíme, případně opepříme. Při podávání posypeme posekanou zelenou petrželkou.

Další recepty:
Brokolicová polévka se smetanou z růžiček brokolice.
Fazolačka se zelím ozdobíme ji lžící smetany.
Francouzská cibulová polévka posypaná petrželovou natí.
Krémová česnečka z mléka.
Kuřecí vývar s nudlemi dochutíme nadrobno nasekanou petrželkou.
Francouzská cibulačka se sýrem a kousky bagety.
Jemná bramborová polévka ke které přilijeme mléko se žloutkem.
Bramborová česnečka se střídkou chleba.
Kuřecí česnečka s prolisovaným česnekem.
Staročeská bramboračka se žloutky.
Kulajda s koprem a houbami chutná s pečivem.
Polévka cibulačka se sýrem a petrželkou.
Zelňačka s kroupami a klobásou.
Hlíva s těstovinami

Recepty
Motto

Bramborová polévka s hlívou přináší na talíře svoji chuť.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.