Recepty > moučníky a dezerty > bramborový závin se škvarky
Suroviny potřebné pro přípravu:
Těsto: 500 g brambor, špetka soli, 1 lžička cukru, 3 lžíce mléka, 200 g polohrubé mouky, 15 g droždí, mouka na vysypání válu, 20 g tuku na potření
Náplň: 250 g vepřových škvarků, 4 lžíce krupice
Recept na přípravu:
Brambory dobře omyjeme a v osolené vodě vaříme do změknutí. Když zchladnou, oloupeme je a nastrouháme najemno. V misce smícháme cukr, vlažné mléko, lžíci mouky, droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek. K nastrouhaným bramborám přidáme prosetou mouku, sůl, kvásek a zaděláme tužší těsto (podle druhu brambor bude možná potřeba přidat více mouky). Škvarky překrájíme na menší kousky. Na pánvi pomalu opražíme krupici, přidáme škvarky a promícháme. Směs zalijeme asi 50 ml vody a krátce povaříme. Pak ji přiklopíme poklicí, odstavíme z ohně a necháme 5 minut zapařit. Těsto rozválíme na pomoučněném vále na 2 pláty silné asi 3 mm. Rozprostřeme na ně náplň a stočíme do závinů. Dáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 40 minut. Během pečení potíráme povrch závinů tukem.
Další recepty:
Hraběnčiny řezy s jablky a bílkovým sněhem.
Slané muffiny se sýrem pečeme dorůžova.
Ořechová bábovka se žloutky.
Borůvkový koláč s tvarohem pečeme do zlatova.
Oříšková piškotová roláda kterou posypeme nastrouhanou čokoládu a zavineme.
Jahodové knedlíky z hladké mouky podáváme se smetanou a cukrem.
Karamelový dort podélně rozkrojíme.
Nepečený borůvkový dort můžeme ozdobit šlehačkou.
Muffiny s kousky čokolády, da jsou hotové, vyzkoušíme špejlí.
Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou posypaná strouhanou čokoládou.
Tvarohová žemlovka pečená přibližně půl hodiny.
Slané muffiny podáváme nejlépe ještě teplé.
Jahodové knedlíky z tvarohového těsta dozdobíme šlehačkou.
Slané muffiny se šunkou
Bramborový závin se škvarky umí vykouzlit na stole lahodnou chuť.