Recepty > polévky > brokolicový krém s celerem a brambory
Suroviny potřebné pro přípravu:
250 g mražené brokolice, 1 menší celer, 2-3 brambory, 6 sklenic vývaru, 2 žloutky, 1/2 sklenky smetany, vegeta, 3 lžíce nastrouhaného parmezánu, sůl, pepř
Recept na přípravu:
Celer oloupeme, nastrouháme na hrubším struhadle, brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brokolici opláchneme, vložíme do hrnce, přidáme celer, brambory a zalijeme horkým vývarem. Vaříme dvacet až třicet minut, pak krém rozmixujeme nebo přetřeme přes síto. Opatrně za stálého míchání chvilku povaříme a dochutíme vegetou, pepřem a solí. Žloutky a parmezán rozkvedláme ve smetaně a jemně je do nevařícího se již brokolicového krému vmícháme.
Další recepty:
Kuřecí vývar s nudlemi vaříme doměkka.
Dršťková polévka z václavek do které vmícháme prolisovaný česnek.
Fazolačka s uzeným masem a bramborem.
Andaluské gazpacho podáváme s pečivem.
Boršč z červené řepy vaříme, dokud zelí i brambory nezměknou.
Brokolicová krémová polévka s kostičkami rohlíků.
Kulajda z kyselých hub ke které přidáme nakrájené uvařené vejce.
Karbanátky z květáku a hub podáváme s bramborovou kaší.
Hustá květáková polévka zahuštěná polohrubou moukou.
Avgolemono je v Řecku také velmi oblíbená.
Cibulačka z červené cibule kterou podáváme se zapečenými sýrovými toustíky.
Hráškový krém z čerstvého hrášku.
Krémová bramboračka kterou podáváme s osmaženou bramborou.
Polévka z květáku
Brokolicový krém s celerem a brambory má své kouzlo.