Recepty > polévky > brokolicový krém z hlávky brokolice
Suroviny potřebné pro přípravu:
500 g hlávka brokolice, 1,5 l vody, sůl, 4 brambory, 2 větší mrkve, kostka zeleninového bujónu, 1 lžíce másla, zelená sekaná petrželka nebo libeček
Recept na přípravu:
Brokolici omyjeme a odřežeme všechny růžičky od košťálů, které však nevyhodíme. Do osolené horké vody dáme vařit nadrobno pokrájené brokolicové košťály, na kostky pokrájené brambory a mrkev, pokrájenou na válečky. Vše vaříme s kostkou bujónu doměkka. Pak vytáhneme mrkev a vše ostatní rozmixujeme. Do krému přidáme lžíci másla, vložíme vařenou mrkev nakrájenou na kolečka či kostičky a syrové růžičky brokolice. Celé ještě 7 minut povaříme. Dochutíme a podáváme posypané sekanou zelenou petrželkou nebo libečkem.
Další recepty:
Houbovka se smetanou chutná s pečivem.
Česnečka se sýrem kterým nešetříme.
Valašská kyselica s brambory.
Sýrová polévka z taveného sýra a dvou vajec.
Kulajda ze sušených hub do které přes síto přilijeme zahuštěnou smetanu.
Kroupová polévka s uzeným masem kterou ozdobíme majoránkou.
Houbová polévka na kyselo z čerstvých hub.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Oukrop z bramborového vývaru.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Jihočeská bramboračka dochucená octem.
Kulajda s houbami a koprem do které přidáme jemně nasekaný kopr.
Normandský květákový krém
Brokolicový krém z hlávky brokolice má své chuťové kouzlo.