Recepty > polévky > bujabéza z mořské štiky
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 lžíce sušených máčených hub nebo 2-3 syrové žampiony pokrájené na kousky, 1 lžička másla, 1 litr vývaru, 1 hrst rozebraných květákových růžiček, 1 hrst tenkých lusků žlutých fazolek, na špičku malého nože mletého šafránu, 1 lžíce horkého mléka, sůl
Na pánev: 1 lžíce másla, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 2 mrkve, 2 tenké petrželové kořeny, kousek bulvy celeru, 2 dl vývaru
Do vývaru: 3 oloupaná a pokrájená rajčata, 5 zrnek pepře, 3 zrnka nového koření, 1/2 bobkového listu, 2 hřebíčky, snítka saturejky, 2 dl bílého vína
Ryba a dochucení: 300 g mořské štiky (filé), 1 řapík celeru, 10 cm středního pórku pokrájeného na kolečka, sůl, mletý bílý pepř, jemně posekaná zelená petrželka, bazalka
Recept na přípravu:
V hrnci rozpustíme lžičku másla, vložíme pokrájené houby a osolené dusíme ve vlastní šťávě, až se odpaří voda. Potom je zalijeme horkým vývarem, přidáme malé růžičky květáku s překrájenou žlutou fazolkou a ve lžíci mléka rozmočený šafrán a dusíme do měkka.
Na vedlejší pánev dáme na rozehřáté máslo podusit na lupínky pokrájený česnek s jemně posekanou cibulí a na kostky pokrájenou kořenovou zeleninou. Když cibule začne růžovět, zalijeme obsah pánve 1-2 dl vývaru a dusíme zeleninu do měkka. Měkkou zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme, přidáme k ní na menší kousky pokrájená oloupaná rajčata. Zároveň vložíme do čajítka zrnka pepře, nové koření, bobkový list, hřebíčky a snítku saturejky.
Propasírovanou zeleninu a čajítko s kořením přidáme do vývaru ke květáku, houbám a fazolce. Polévku ochutíme bílým vínem a vaříme 10 minut. Mezitím pokrájíme na kousky mořskou štiku (filé) a řapík celeru, a vložíme do polévky. Chvíli před dokončením přidáme na tenká kolečka nakrájený pórek. Když je maso měkké (po 5-8 minutách), dochutíme bujabézu solí a bílým mletým pepřem, případně ještě vínem, přetáhneme varem, vyjmeme čajítko a odstavíme. Do husté bujabézy nasypeme posekanou petrželku a bazalkovou nať. Na talíř vyndáme z hrnce napřed porci masa a poté přelijeme bujabézou.
Další recepty:
Staročeská zelňačka při jejímž vaření použijeme nálev ze zelí.
Tarator, studená okurková bulharská polévka s bílým jogurtem.
Hovězí vývar se zeleninou do kterého zavaříme nudle, nočky či rýži.
Zeleninová polévka s nudlemi kterou podle potřeby dosolíme a opepříme.
Štika na másle kterou osmažíme na rozpáleném másle.
Rajčatová česnečka s osmaženými kostičkami chleba.
Bílá bramboračka s nadrobno pokrájenou pažitkou.
Hovězí vývar s houbami ozdobíme posekanou petrželkou.
Francouzská bramboračka do které přimícháme smetanu s rozkvedlanými žloutky.
Babiččina bramboračka se zeleninou.
Jahodové čatní s mangem naplníme do sklenice a zavíčkujeme.
Rajčatová polévka s cuketou do které vmícháme nadrobno nasekanou petrželku.
Omáčka z borůvek kterou poléváme knedlíky, lívance apod.
Smažená pikantní štika
Bujabéza z mořské štiky přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.