Suroviny potřebné pro přípravu:
1 cibule, 50g másla, 1/2 celeru, 2 brambory, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 kostka masoxu, 1 hrnek mléka, 2 lžíce hladké mouky, vegeta, mletý pepř, sůl
Recept na přípravu:
Na rozehřátém másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený celer, pak přidáme brambory nakrájené na kostičky, promíchneme a zalijeme 1 litrem vody. Přidáme masox, trochu mletého pepře, vegety (solíme až nakonec) a vaříme skoro doměkka.
Mouku a plnotučnou hořčici rozkvedláme v mléce, vmícháme do polévky a ještě chvíli povaříme. Když je vše měkké, dochutíme a odstavíme. Celeračku můžeme rozmixovat.
Další recepty:
Kuřecí nudličky s Nivou a brokolicí podáváme s brambory jako přílohou.
Bramboračka se sušenými houbami do které přidáme stroužek česneku.
Zelňačka s klobásou a kysanou smetanu na zjemnění.
Rychlá brokolicová polévka chutná s opečenými houskovými krutonky.
Brokolicová polévka se sýrem do které přidáme také zcezenou zeleninu.
Fazolačka se smetanou kterou můžeme mírně okyselit octem.
Cibulačka se sýrem a petrželkou.
Kuřecí plátky se zeleninou dozdobíme lístky bazalky.
Fazolačka s uzeným masem je posypaná pokrájenou pažitkou.
Zimní minestrone ke které podáváme krutonky nebo pečivo.
Česnečka s bramborem nakrájeným na kostičky.
Čočková polévka s uzeným masem ke které přidáme na osminky nakrájená vejce.
Kuřecí nudličky se zeleninou dusíme, až je maso měkké.
Krémová celeračka
Celeračka má své chuťové kouzlo.