Recepty > omáčky > černá omáčka
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Suroviny potřebné pro přípravu:
500 až 750 g masa zajíc, králík, kuřecí stehna, 1 větší cibule, 200 g zeleniny nakrájené na kostičky (mrkev, petržel, kořen celeru), máslo, olej, sůl, nové koření, kuličkový pepř, bobkový list, citron, povidla, sušené švestky, rozinky, mandle, koření, perník
Jak připravit tento recept:
Cibuli pokrájíme nadrobno a spolu se zeleninou mírně smažíme na másle smíchaném s olejem. Poté odstavíme, necháme vychladnout, přidáme kousky masa i s kostí, podlijeme vodou a necháme 1-2 dny odležet.
Poté přidáme 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 2 lístky bobkového listu a 2 kolečka citronu i s kůrou a vaříme. Když začne maso měknout, přidáme 2 lžíce rozinek, 2 vrchovaté lžíce mandlí pokrájených na hranolky, hrstku sušených švestek a vaříme do měkka. Nakonec zahustíme strouhaným perníkem a přidáme 2 lžíce povidel, ještě krátce povaříme a dochutíme solí, cukrem nebo citronem.
Černá omáčka je tradiční staročeský vánoční recept, který jíme s chlebem.
Další recepty:
králík v zelné omáčce, fazolová omáčka, kuřecí karbanátky, zapečené těstoviny s houbami, sýrem a rajčaty, kuře pečené na zelí, kuře na zázvoru se sýrovou omáčkou, kuřecí špíz bez jehly, zelná omáčka, gnocchi, zavařená rajčatová omáčka, zapečené houby s hermelínem, rajská omáčka, rychlá fazolová polévka, bílá polévka s vajíčkem
Dobrou chuť vám přeje černá omáčka.