Recepty > omáčky > chilli con carne z mletého masa
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 lžíce rostlinného oleje, 1 velká cibule, 1 čerstvá červená paprika, 2 stroužky česneku, 1 vrchovatá lžíce pálivého chilli, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžíce drceného kmínu, 500 g mletého libového hovězího masa, 1 kostka bujónu, 400 g konzervovaných rajčat, 400 g sterilovaných červených fazolí z konzervy (nebo předem namočené a uvařené), 1/2 lžíce sušené majoránky (oregana), 1 lžíce cukru, 2 lžičky rajčatového protlaku, sůl a pepř podle chuti
Jak připravit tento recept:
Kostku bujónu rozpustíme ve 300 ml horké vody, přilijeme do hrnce a přidáme konzervovaná rajčata. Přisypeme v dlaních rozmnutou majoránku (oregano), cukr na vyrovnání kyselosti rajčat, sůl a pepř. Na závěr přidáme rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promícháme.
Příprava masové směsi: Do velmi horkého oleje vhodíme cibuli a za pravidelného míchání ji asi během 5 minut osmahneme, až zesklovatí. Přisypeme česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání osmahneme asi ještě během 5 minut, aby se vůně surovin prolnuly. Ztlumíme plamen a do pánve přidáme mleté maso a vařečkou se ho snažíme rozdělit na menší kousky. Asi 5 minut rychle mícháme, aby maso v malých hrudkách bylo stejnoměrně opečené dokřupava, nikoli však podušené. Ale zase nesmíme příliš zahřívat, pracujeme jen na středním plameni, protože by mohl česnek zhořknout.
Dokončení pokrmu: Opečené maso přesuneme z pánve do hrnce s omáčkou a spolu pod pokličkou podusíme. Plamen stáhneme na minimum a necháme kapalinu asi 20 minut jen jemně probublávat. Občas obsahem zamícháme a zkontrolujeme, jestli se omáčka neopřichytává a nebo se příliš příliš neodpařila - pokud ano, přidáme 2 lžíce vody. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté. Nakonec přidáme fazole. Přivedeme znovu k varu a ještě 10 minut povaříme. Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme ještě několik lžic vody a na závěr podle libosti dochutíme. Odstavíme z plamene, hrnec odklopíme a bez pokličky ho ještě aspoň 10 minut necháme pokrm odstát.
Další recepty:
Svíčková z králíka se zeleninou.
Chilli con carne s vyloupanou kukuřicí.
Boloňské špagety na které přidáme tymián a bazalku.
Hamburská omáčka chutná s houskovým knedlíkem.
Svíčková z králíka pečená v troubě pečená.
Tatarka z kysané smetany, okurky a hořčice.
Černá omáčka je tradiční staročeský vánoční recept.
Hovězí guláš na červeném víně s houskovým knedlíkem.
Černá omáčka s uzeným masem a bramborovým knedlíkem.
Gulášová polévka z mletého masa kterou dochutíme polévkovým kořením.
Chilli con carne bez masa podáváme s rýží nebo pečivem.
Kuřecí kapsa se žampiony vaříme 5 minut.
Hovězí guláš z kližky dochutíme majoránkou.
Chilli con carne s rýží
Dozvíte se zde, jak se připravuje chilli con carne z mletého masa a recept na přípravu.