Recepty > polévky > chorvatská polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
2 mrkve, celer, 1 pórek, 1 cibule, 10 dkg tvrdého sýra, hladká mouka, 5 dkg másla, sůl, pepř, olej, petrželka
Recept na přípravu:
Na lžíci oleje osmažíme nakrájenou cibuli, zaprášíme lžíci mouky a připravíme si světlou jíšku. Jíšku rozvaříme v 1,3 litru drůbežího vývaru nebo vody s bujonovou kostkou. Na rozehřátém másle osmažíme mrkev a 1/4 menšího celeru nakrájeného na kostičky a pórek nakrájený na kolečka. Osmaženou zeleninu přidáme do základní polévky a na mírném ohni vaříme asi 15 minut. Nakonec polévku dochutíme nastrouhaným tvrdým sýrem a nakrájenou petrželovou natí nebo pažitkou.
Další recepty:
Slovenská kapustnica do které nakrájíme klobásy.
Smažený hermelín se šunkou osmažíme dozlatova.
Houbovka se smetanou a pečivem.
Francouzská cibulačka se sýrem zapečená v troubě.
Chalupnická polévka z podmáslí s toastíky.
Bramboračka s houbami vařená do změknutí brambor.
Čínská krabí polévka vařená na mírném plameni.
Kuřecí česnečka dochucená prolisovaným česnekem.
Dětský boršč chutná se lžící kysané smetany.
Omáčka z hermelínu se hodí k vařené zelenině.
Kuřecí nudličky s banánem a rýží jako přílohou.
Dršťková polévka z václavek do které vmícháme prolisovaný česnek.
Koprová omáčka z podmáslí a smetanou.
Chlebová polévka
Chorvatská polévka přináší na české talíře svoji chuť.