Recepty

Recepty > polévky > chřestová polévka s tymiánem

Chřestová polévka s tymiánem

Suroviny potřebné pro přípravu:

3 sklenice oloupaného a nasekaného bílého chřestu, 3 sklenice drůbežího vývaru, 2 sklenice plnotučného mléka, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu, 1 bobkový list, 1 stroužek česneku, 1/4 nastrouhané citronové kůry, muškátový oříšek, sůl

Recept na přípravu:

V hrnci zalijeme nasekaný bílý chřest vývarem, přidáme polovici připraveného tymiánu, bobkový list, oloupaný a rozmačkaný či utřený česnek. Vše uvedeme do varu a na menším plameni vaříme pod pokličkou deset minut. Slijeme, vývar zachováme chřest rozmixujeme. V hrnci si na másle krátce osmahneme mouku (nesmí začít hnědnout) a poté za stálého míchání pomalu přiléváme mléko a vše na konec ochutíme muškátovým oříškem. Pak také vmícháme vývar a rozmixovaný chřest. Chřestovou polévku uvedeme do varu a dochutíme zbylým tymiánem, přidáme citronovou kůru a podle chuti dosolíme.

Další recepty:
Koprová polévka s houbami kterou okyselíme.
Španělská česnečka se zelenou petrželkou.
Gulášovka z kotrče kterou provaříme dvacet minut.
Koprová kulajda - brambory nakrájíme na kostičky.
Houbová kulajda s pepřem a octem.
Zelňačka s mrkví je nejlepší druhý den.
Hrachová polévka ze sáčku s uzeninou.
Chřestová omáčka kterou podáváme s těstovinami.
Krémová zelňačka s nadrobno pokrájenou petrželkou.
Cibulačka z červené cibule se zapečenými sýrovými toustíky.
Chřestová polévka z bílého chřestu ozdobená lístky čerstvého tymiánu.
Fazolačka s uzeným masem a bramborem.
Gulášovka s párkem nahrubo nastrouhaným.
Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Recepty
Motto

Chřestová polévka s tymiánem má své kouzlo.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.