Recepty > polévky > čočková polévka nakyselo
Suroviny potřebné pro přípravu:
300 ml čočky, 1/2 sklenice kysaného zelí, uzenina (nejlepší je klobása), 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, hlíva ústřičná, zeleninový bujón-vývar, hladká mouka, lžíce cukru, pepř, sůl, ocet je-li třeba, petrželka
Recept na přípravu:
Čočku dáme vařit se slanou vodou a zeleninovým vývarem. Mezitím si osmažíme na rozehřátém tuku nakrájenou cibuli, osmažíme ji a přidáme mouku, uděláme jíšku a dáme do čočkové polévky na zahuštění. Přidáme překrájené zelí s pokrájenou hlívou, pepř, cukr, sůl a pokrájenou uzeninu a ještě chvíli povaříme. Na talířích ozdobíme petrželkou.
Další recepty:
Piškotový svítek přidáváme do polévky.
Bramborová česnečka s česnekem.
Soljanka po gruzínsku s rajčatovým protlakem a okurkami.
Čínská švestková omáčka kterou zahustíme do požadované hustoty.
Čínská slepičí polévka do které na závěr přidáme feferonku.
Římská polévka ke které podáváme strouhaný sýr.
Sýrový závin z listového těsta podáváme ještě teplý k čaji.
Kuřecí česnečka dochucená prolisovaným česnekem.
Boršč s červenou řepou podáváme s chlebem nebo samotný.
Řecká čočková polévka z čočky kterou vaříme do měkka.
Zelné placky z kysaného zelí zprudka upečeme ve vyhřáté troubě.
Zelňačka s uzeným masem vařená v objemu tří litrů.
Zelňačka s fazolemi ke které přilijeme šlehačku.
Fazolová omáčka
Čočková polévka nakyselo přináší na české talíře svoji chuť.