Recepty > polévky > čočkovka se zelím
Suroviny potřebné pro přípravu:
6 hrstí čočky, 6 hrstí kysaného zelí, 2 malé mrkve, 1/2 celeru, 2 malé petržele, 2 menší cibule, nové koření, celý pepř, bobkový list, 1 kostka zeleninového bujonu, 1-2 lžíce octa
Recept na přípravu:
Čočku přes noc namočíme. Vyměníme vodu, přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na větší kusy. Cibuli můžeme nechat v jedné hnědé slupce a jen rozkrojit na poloviny. Přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř. Vaříme do změknutí čočky i zeleniny. Po uvaření odstraníme kořenovou zeleninu i celé koření. Přidáme zeleninový bujon a prohříváme. Celé množství zelí pokrájíme a spolu s nálevem zalijeme trochou vody a vaříme cca 15 minut, až bude zelí měkké. Poté přidáme i s vodou do zahuštěné polévky. Prohřejeme a můžeme dle chuti přidat ocet, ale opatrně, polévka se rozleží. Pro zahuštění rozmixujeme malé množství zeleniny a vrátíme zpět do polévky.
Další recepty:
Boršč z hovězího masa podáváme s miskou smetany.
Španělská česnečka kterou podáváme s kostičkami osmažené bagety.
Krémová česnečka s prolisovaným stroužkem česneku.
Rychlá gulášová zelňačka podávaná ještě zatepla.
Čínská krabí polévka vařená na mírném plameni.
Kuřecí česnečka dochucená prolisovaným česnekem.
Fazolačka s klobásou, prolisovaným česnekem a octem.
Zelná polévka z kysaného zelí s na kostičky nakrájeným párkem.
Rychlá čočkovka kterou vaříme, až změkne zelenina.
Kroupová polévka s uzeným masem a kostičky brambor.
Zelňačka s klobásou a smetanou rozmíchanou s moukou.
Boršč s klobásou necháme zvolna vařit.
Rýže s kysaným zelím kterou upečeme v troubě.
Kuře s kysaným zelím a klobásou
Čočkovka se zelím přináší na české talíře svoji chuť.