Recepty > polévky > couračka podle babičky
Suroviny potřebné pro přípravu:
200g kysaného zelí, 2-3 brambory, 200g uzeného masa, 1 vrchovatá lžíce polohrubé mouky, 350ml kyselé smetany, 1 lžička kmínu, ocet, kousek másla, sůl
Recept na přípravu:
Zelí trochu překrájíme, pokud máme lák, necháme si ho stranou v hrnku.
Na kostičky nakrájené maso dáme spolu se zelím vařit do 1 litru vody, přidáme kmín. Na kostičky nakrájené brambory dáme vařit zvlášť do 1/2 litru trochu osolené vody.
Když je zelí a maso měkké, přidáme kyselou smetanu rozmíchanou s moukou, když se polévka začne opět vařit, přidáme měkké brambory i s vodou a ochutnáme.
Přichutíme podle potřeby solí, lákem ze zelí nebo octem, pokud je polévka moc hustá, rozředíme ji vodou. Nakonec přidáme lžičku másla, necháme ho rozpustit, promíchneme a odstavíme.
Další recepty:
Česnečka s bramborem nakrájeným na kostičky.
Zelňačka s klobásou a kysanou smetanu na zjemnění.
Bramboračka se sušenými houbami do které přidáme stroužek česneku.
Fazolačka se smetanou kterou můžeme mírně okyselit octem.
Krémová kapustová polévka ozdobená snítkou čerstvé petrželky.
Fazolačka s uzeným masem je posypaná pokrájenou pažitkou.
Couračka z kyselého zelí do které přidáme rozpuštěné máslo.
Houbová omáčka od babičky kterou můžeme vylepšit žloutkem.
Kmínová polévka s noky do které přidáme čerstvé máslo.
Zelňačka s klobásou a smetanou ke které přidáme kostičky brambor.
Zimní minestrone ke které podáváme krutonky nebo pečivo.
Koprová omáčka od babičky kterou podáváme s kouskem vařeného hovězího masa.
Zeleninová polévka s krupičkou je ozdobená pokrájenou petrželkou.
Lívance od babičky
Couračka podle babičky má své chuťové kouzlo.