Recepty > polévky > dál s mrkví
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Suroviny potřebné pro přípravu:
1/4 litru žlutého loupaného půleného hrachu, 1 a 3/4 litru vody, 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru nebo 1/2 lžičky sušeného, 1-2 zelené chilli, 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžíce mletého koriandru, 4 lžíce ghí (indické máslo) nebo směsi másla a rostlinného oleje, 4 střední mrkve, očištěné a nakrájené na kolečka, 1 a 1/4 lžičky soli, 2 lžíce čerstvé sekané petrželové nebo koriandrové natě, 1 a 1/4 lžičky kmínu, 1/4 lžičky asa foetidy
Recept na přípravu:
Hrách namočte na 5 hodin a nechte okapat. Ve třílitrovém hrnci přiveďte do varu vodu s hrachem, kukrumou, zázvorem, chilli, koriandrem a částí ghí nebo másla a oleje. Na mírném plameni jemně vařte pod pokličkou asi 1 hodinu. Přidejte mrkev a vařte dalších 30 minut, dokud není hrách zcela uvařený. Vaříte-li v tlakovém hrnci, vařte všechny přísady asi 30 minut. Vypněte přívod tepla, přidejte sůl a čerstvou nať. V kastrolku rozehřejte zbytek ghí nebo směsi másla a oleje, osmažte kmín, přidejte asa foetidu a rychle nalijte do dálu. Přiklopte, nechte 1-2 minuty stát, pak zamíchejte.
Další recepty:
Kotlety se sýrem k nimž je vhodná rýže nebo hranolky.
Česnečka se sýrem a šunkou kterou zjemníme lžíčkou másla.
Zelňačka s klobásou a uzeným masem nakrájeným na kousky.
Boršč bez masa z tofu.
Kuřecí játra s jogurtem, bramborovou kaší nebo rýží.
Zelňačka s klobásou duchucená cukrem.
Piškotový svítek nakrájíme na kostičky.
Žampionová polévka s celerem.
Cibulačka s červeným vínem a lžicí zakysané smetany.
Smetanová žampionová polévka kterou zjemníme smetanou.
Kuřecí vývar s nudlemi dochutíme nadrobno nasekanou petrželkou.
Žampionový krém dochutíme podle potřeby.
Čínská krabí polévka z krabího masa.
Zelňačka s klobásou a houbami
Ochutnejte recept dál s mrkví.