Recepty > polévky > dlouhá zelňačka
Suroviny potřebné pro přípravu:
Jaké suroviny budete potřebovat, se dozvíte přímo v receptu dole.
Recept na přípravu:
Namočíme 2 hrsti bílých fazolí. Druhý den je dáme vařit a hned přidáme 1 uzené kolínko. Namočíme hrstku sušených hub a když je maso poloměkké, přidáme je do polévky, dále přidáme necelou sklenici kysaného zelí, dobře promícháme a uvaříme, až je maso zcela měkké a dá se dobře vykostit. Pak ho vyndáme, odstraníme kosti i kůži, maso nakrájíme, vrátíme do polévky, okořeníme mletým pepřem a paprikou (kdo rád ostřejší, přidá si víc pálivé). Až v závěru přidáme na kolečka nakrájenou klobásku a až na úplný konec zjemníme šálkem sladké smetany, kterou už nevaříme, aby se nesrazila. Vyplatí se navařit víc a zamrazit.
Další recepty:
Jahodová polévka s kouskem pomerančové kůry.
Fazolová polévka z tmavých fazolí podávaná s chlebem.
Česnečka s bramborem a na kostičky nakrájeným chlebem.
Bouillabaisse z plodů moře.
Rajská polévka s těstovinami které uvaříme podle návodu.
Zelňačka s pohankou kterou vaříme do změknutí.
Soljanka po gruzínsku posypaná nadrobno posekanou petrželkou.
Hovězí Eintopf do kterého přidáme bílé fazole.
Fazolačka na kyselo kterou dle chuti přikyselíme.
Hovězí vývar se zeleninou, který připravíme ze žeber.
Srbská čorba s protlakem a brambory.
Zelňačka s uzeným masem s nasekaným koprem.
Boršč s klobásou necháme zvolna vařit.
Zelňačka s mrkví
Dlouhá zelňačka přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.