Recepty > polévky > dršťková s uzeným masem
Suroviny potřebné pro přípravu:
500 g drštěk, 1,5 litru vody, 50 g slaniny, 1 velká cibule, 100 g vařeného uzeného masa, 3-4 stroužky česneku, petrželka, 1 feferonka, 6 rajčat nebo 3 lžíce rajčatového protlaku, mletý pepř, 80 g strouhaného sýru, sůl
Recept na přípravu:
Očištěné a oprané dršťky nakrájíme na silnější nudle a krátce povaříme ve vodě, scedíme a důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Pak vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme do měkka. Vyjmeme je z vývaru a překrájíme ještě na čtverečky. Vezmeme čistý hrnec, rozškvaříme v něm slaninu pokrájenou na kostičky, přidáme nadrobno posekanou cibuli a na kostičky pokrájené uzené maso. Vše osmahneme, přidáme nadrobno posekaný česnek, pepř, nasekanou petrželku, feferonku, dršťky, sůl a spařená, oloupaná, na malé kousky pokrájená rajčata nebo protlak. Vše osmahneme, zalijeme vývarem z drštěk a pod pokličkou chvíli podusíme. Na talíři porce polévky posypeme strouhaným sýrem.
Další recepty:
Zeleninová dietní polévka do níž přisypeme nakrájenou pažitku.
Řecká čočková polévka kterou vaříme do měkka.
Domácí cibulačka s kostičkami usmaženého chleba.
Dršťková polévka z václavek do níž vmícháme prolisovaný česnek.
Staročeská zelňačka při jejímž vaření použijeme nálev ze zelí.
Fazolačka s uzeným masem dosolená dle chuti je perla kuchyně.
Babiččina bramboračka se zeleninou.
Dietní tatarka z jogurtu suroviny smícháme.
Čočková polévka se zeleninou chutná podávána ještě za tepla.
Silná česnečka do níž vmícháme vajíčko s nastrouhaným sýrem.
Bílá bramboračka s nadrobno pokrájenou pažitkou.
Houbová česnečka s nadrobno nasekanou pažitkou.
Zelňačka s uzeným masem s nasekaným koprem.
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Dršťková s uzeným masem přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.