Recepty > polévky > drůbková slepičí polévka s hráškovou sedlinou
Suroviny potřebné pro přípravu:
drůbky z 1 slepice, 80 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), kousek cibule, 1 lžíce oleje, 2 kuličky pepře, 1 zrnko nového koření, kousek libečku nebo natě celeru, sůl, pažitka, 1,6 litru vody, kousek kostky slepičího bujónu
Hrášková sedlina: 1 vejce, 5 cl mléka, 1 lžíce sterilovaného hrášku, sůl, olej
Recept na přípravu:
Očištěné a opláchnuté drůbky zalijte studenou vodou, přidejte sůl, pepř, nové koření, libeček, přiveďte k varu a dále vařte na malém plaménku pod pokličkou. Ke konci varu přidejte cibuli, kořenovou zeleninu, kterou jste pokrájeli na plátky a osmažili na oleji. Když drůbky změknou, vývar proceďte, maso z drůbků oberte od kostí, pokrájejte na kostičky, vývar ochuťte slepičím bujónem a přihřejte k varu. Na talíře rozdělte maso a hráškovou sedlinu pokrájenou na kostičky, zalijte je vařícím vývarem, posypte drobně pokrájenou pažitkou a podávejte. Příprava hráškové sedliny: vejce rozšlehejte s mlékem a solí, vmíchejte okapaný hrášek, vlijte do kastrolku vymaštěného olejem, přiklopte pokličkou, vložte do většího kastrolu s trochou teplé vody, opět přiklopte pokličkou a vařte, až sedlina ztuhne (asi 20 minut).
Další recepty:
Bílá polévka s vajíčkem a smetanou.
Kuřecí vývar s nudlemi a nasekanou petrželkou.
Španělská česnečka se sýrem.
Frankfurtská polévka s klobásou nakrájenou na kolečka.
Gulášová zelňačka s celozrnným pečivem.
Klasický ruský boršč se smetanou.
Cibulačka se smetanou překvapí svou chutí.
Moskevský boršč zjemníme kysanou smetanou.
Babiččina bramboračka do níž přidáme rozmačkaný česnek.
Fazolová čorba kterou podáváme ozdobenou snítkou kopru.
Pravý ukrajinský boršč ozdobíme nasekanou čerstvou petrželkou.
Gulášová polévka z mletého masa kterou dochutíme polévkovým kořením.
Srbská čorba srbského rolníka.
Drůbková polévka
Drůbková slepičí polévka s hráškovou sedlinou má své kouzlo.