Recepty > moučníky a dezerty > dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Suroviny potřebné pro přípravu:
350 g hladké mouky, 100 g másla, 1 vejce, mléko, 3 lžíce cukru, 12 g droždí, sůl, hladká mouka na vyválení
Vanilkový krém: 2 žloutky, 4 dl mléka, půl balíčku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 2 lžíce cukru, vanilkový cukr
Recept na přípravu:
Droždí rozmícháme se dvěma lžícemi cukru, když zřídne, přidáme tři lžíce vlažného mléka a dvě lžíce mouky, rozmícháme a necháme na teplém místě vykynout. Do misky prosejeme mouku a sůl, přidáme vykynutý kvásek, vejce, lžíci cukru a polovinu dávky rozehřátého másla a mlékem zaděláme vláčné těsto. Misku přikryjeme utěrkou a těsto necháme vykynout na teplém místě (asi hodinu). Když těsto zdvojnásobí svůj objem, rozválíme je na válečky asi 1,5 2 centimetry silné a nakrájíme je na stejně dlouhé dílky. Naskládáme je do pekáčku vymaštěného máslem a promastíme je rozehřátým máslem, když je dno pekáčku plné, buchtičky pomastíme a stejně naskládáme i druhou vrstvu (nebo pečeme ve dvou pekáčcích jen v jedné vrstvě). Po vykynutí upečeme buchtičky do červena. Podáváme je teplé, přelité vanilkovým krémem.
Příprava krému: V části mléka rozmícháme pudinkový prášek, vlijeme je do ostatního horkého mléka, přidáme cukr a uvaříme hladký krém za stálého míchání. Sejmeme jej z plotýnky, doplníme žloutky rozkvedlanými ve lžíci mléka, vanilkovým cukrem a dobře rozmícháme.
Další recepty:
Koblihy s povidly podávejte pocukrované.
Americké muffiny pečeme ve vyhřáté troubě.
Vdolky z kynutého těsta posypeme tvarohem.
Meruňkové řezy s pudinkem polijeme čokoládovou polevou.
Bramborové šišky se strouhankou posypeme osmaženou strouhankou s moučkovým cukrem.
Vdolky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
Americké pancakes podáváme s džemem.
Bavorské vdolečky posypeme nastrouhaným tvarohem.
Kynuté bramborové koblihy na které můžeme dát sladkou marmeládu.
Meruňkový koláč krájíme na menší kousky.
Pečený meruňkový šmakoun pečeme v předehřáté troubě.
Banánové řezy potřeme rozpuštěnou čokoládou.
Velikonoční koblihy necháme vychladnout a pocukrujme.
Masopustní koblihy
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem vykouzlí na stole lahodnou chuť.