Suroviny potřebné pro přípravu:
2 mrkve, 1 petržel, 1 menšího celeru, 5 brambor, 1,5 litru vody, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 4 kuličky celého černého pepře, 1 litr Mikyšky nebo acidofilního mléka, 1 zakysaná smetana, 4 lžíce hladké mouky na zahuštění, sůl, špetka harmonie chuti, citrónová šťáva, 3 vařená vejce
Recept na přípravu:
Mrkev, petržel, celer a brambory očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do vody. Přidáme bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Když jsou brambory měkké, polévku zahustíme Mikyškou nebo acidofilním mlékem, smíchaným se zakysanou smetanou a hladkou moukou. Stále mícháme, přisolíme, dochutíme cukrem a špetkou ochucovadla. Po odstavení přikyselíme trochou citrónové šťávy. Do odstavené polévky nakrájíme vařená vejce.
Další recepty:
Bramboračka s houbami kterou vaříme do změknutí brambor.
Bílá bramboračka se žloutkem v mléce.
Valašská kyselica s brambory.
Staročeská zelňačka s pokrájeným uzeným masem.
Polévka z červené čočky a rajčat, dochutíme ji petrželkou.
Frankfurtská polévka s párkem ochucená paprikou a pažitkou.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Jihočeská zelnice kterou podáváme s rozšťouchanými brambory.
Špenátová polévka se smetanou, přidáme rozmačkaný česnek.
Kulajda s houbami a koprem do které přidáme jemně nasekaný kopr.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Zelňačka s klobásou zjemněná smetanou.
Koprová kulajda
Falešnica má své chuťové kouzlo.