Recepty > polévky > fazolačka s bramborem
Suroviny potřebné pro přípravu:
500g fazolí, 5 středně velkých brambor, 2 velké cibule, 50g slaniny, 1 malý rajčatový protlak, 1 kostička masoxu, 2-3 nožičky klobásy, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje, 2 lžíce mleté sladké papriky, mletý pepř, sůl
Recept na přípravu:
Fazole namočíme přes noc do vody, druhý den vodu vyměníme, uvaříme doměkka a scedíme.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a v osolené vodě uvaříme téměř doměkka.
V hrnci (ve kterém budeme vařit fazolačku) orestujeme na rozpáleném oleji nadrobno pokrájenou cibuli a slaninu, přidáme na tenčí kolečka nakrájenou klobásu, osmahneme, zaprášíme mletou sladkou paprikou, lehce promíchneme, přidáme rajčatový protlak a zalijeme uvařenými bramborami i s vodou.
Přidáme rozdrobený masox, připravené fazole, podle potřeby horkou vodou a přivedeme k varu. Mouku rozkvedláme v polovině skleničky studené vody dohladka, přidáme do polévky, dosolíme, dochutíme mletým pepřem, necháme ještě chvilku povařit a odstavíme.
Další recepty:
Zelňačka s klobásou a kysanou smetanu na zjemnění.
Fazolačka s uzeným masem je posypaná pokrájenou pažitkou.
Bramboračka se sušenými houbami do které přidáme stroužek česneku.
Cibulačka se sýrem a petrželkou.
Houbovka se smetanou chutná s pečivem.
Kuřecí polévka s kapáním je doplněná zelenou petrželkou.
Kuře na paprice se smetanou ke kterému se hodí kompot.
Kuře na paprice s rýží.
Gulášovka s párkem je zahuštěná podle potřeby.
Fazolačka se smetanou kterou můžeme mírně okyselit octem.
Čočková polévka na kyselo kterou při podávání ozdobíme petrželkou.
Čočková polévka s uzeným masem ke které přidáme na osminky nakrájená vejce.
Staročeská bramboračka s houbami je okořeněná majoránkou.
Čočková polévka s brambory
Fazolačka s bramborem má své chuťové kouzlo.