Recepty > polévky > fazolačka s uzeným kolenem
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 uzené koleno, 1 hrnek velkých fazolí, 1,5 litru vody, 3 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 150 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 5-6 stroužků česneku, 1 lžíce mleté papriky, 1/4 litru kyselé smetany
Recept na přípravu:
Dobře očištěné uzené koleno vložíme do studené vody, přivedeme k varu, vodu slijeme do odpadu, zalijeme čistou studenou vodou a vaříme do měkka. Fazole opereme a namočíme asi na 12 hod. Pak je s vodou, ve které byly namočeny, vlijeme do uzeného vývaru a vaříme do měkka. Uzené koleno obereme od kosti a maso pokrájíme i s kůží na kousky. Mezitím dáme na menší hrnec lžíci másla a podusíme na ní očištěnou a pokrájenou kořenovou zeleninu, mírně zalijeme vodou a povaříme. Připravíme si jíšku ze 2 lžic másla a mouky, když žloutne, přidáme postupně nadrobno posekanou cibuli, utřený česnek a 1 lžíci mleté papriky. Jíšku zředíme vývarem ze zeleniny. Do polévky s uvařenými fazolemi přidáme zeleninový vývar i s uvařenou zeleninou, pokrájené maso, promícháme a až to vše projde znovu varem přilijeme kyselou smetanu, dochutíme solí, vypneme zvonek i telefon, zamkneme a užíváme si jedinečné chuti.
Další recepty:
Zelňačka s uzeným masem s nasekaným koprem.
Zeleninová dietní polévka do níž přisypeme nakrájenou pažitku.
Řecká čočková polévka kterou vaříme do měkka.
Fazolačka na kyselo kterou přikyselíme octem.
Dršťková polévka z václavek do níž vmícháme prolisovaný česnek.
Fazolačka z červených fazolí ze které odstraníme bobkové listy a kuličky koření.
Staročeská zelňačka při jejímž vaření použijeme nálev ze zelí.
Fazolačka s uzeným masem dosolená dle chuti je perla kuchyně.
Babiččina bramboračka se zeleninou.
Dietní tatarka z jogurtu suroviny smícháme.
Polévka z uzeného kolena bývá slaná dostatečně.
Silná česnečka do níž vmícháme vajíčko s nastrouhaným sýrem.
Zelňačka z uzeného kolena chutná s pečivem.
Fazolačka po uhersku
Fazolačka s uzeným kolenem přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.