Recepty > polévky > fazolačka z bílých fazolí a slaniny
Suroviny potřebné pro přípravu:
150 g bílých fazolí, 1 mrkev, 1 petržel, 100 g anglické slaniny, 1 cibule, nové koření, pepř celý i mletý, bobkový list, majoránka, sůl, česnek, kostka Masoxu, 1-2 lžíce octa, 2,5 dcl smetany, zásmažka
Recept na přípravu:
Přebrané a oprané fazole nasypeme do tlakového hrnce, zalijeme vodou a necháme několik hodin (nejlépe přes noc) máčet. Potom do hrnce přidáme několik kuliček nového koření a pepře, 2-3 bobkové listy, mrkev a petržel, kůži ze slaniny, uzavřeme hrnec a dáme vařit. Vaříme asi půl hodiny, pak vypneme a počkáme, až hrnec přestane syčet. Zatím nakrájíme slaninu na drobné kostičky a rozškvaříme na pánvičce. Přidáme pokrájenou cibuli a společně se slaninou osmažíme. Hrnec otevřeme, vyndáme z polévky kuličky koření a bobkový list (vyhodíme), mrkev a petržel (pokrájíme a vrátíme do polévky) a kůži ze slaniny (vyhodíme). Do polévky nasypeme obsah pánvičky, vlijeme smetanu, osolíme, přidáme kostku masoxu nebo slepičího bujonu a za občasného míchání přivedeme znovu k varu a zahustíme zásmažkou. Okořeníme mletým pepřem a majoránkou, přidáme ocet a ještě chvíli vaříme. Nakonec přidáme rozetřený česnek a dále nevaříme. Na talíři sypeme zelenou petrželkou nebo pažitkou. Podáváme s krajícem chleba.
Podáváme s pečivem.
Další recepty:
Bramborová česnečka s česnekem.
Krémová česnečka které zvýrazní chuť prolisovaný stroužek česneku.
Ukrajinský boršč podáváme s kopečkem zakysané smetany.
Čínská slepičí polévka do které na závěr přidáme feferonku.
Cibulový bešamel necháme půl hodiny povařit.
Zelňačka s fazolemi ke které přilijeme šlehačku.
Fazolačka z červených fazolí posypaná zelenou petrželkou.
Řecká čočková polévka z čočky kterou vaříme do měkka.
Piškotový svítek přidáváme do polévky.
Římská polévka ke které podáváme strouhaný sýr.
Kuřecí česnečka dochucená prolisovaným česnekem.
Zelňačka s uzeným masem vařená v objemu tří litrů.
Boršč s červenou řepou podáváme s chlebem nebo samotný.
Fazolová polévka z bílých fazolí
Fazolačka z bílých fazolí a slaniny přináší na české talíře svoji chuť.