Recepty > polévky > fazolačka z holického gruntu
Suroviny potřebné pro přípravu:
1,5 hrnku fazolí, 150 g pokrájené kořenové zeleniny, 2 vepřové nožky (nebo ouška a ocásek), 1,5 litru vody, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce sádla, 1 menší cibule, 1 lžička papriky, 1 lžíce kyselé smetany
Recept na přípravu:
Předem namočené fazole povaříme s pokrájenou kořenovou zeleninou v osolené vodě. Když jsou fazole z poloviny uvařené, přidáme k nim očištěné a oprané vepřové nožky a vaříme dále. Když je maso úplně měkké, vyndáme ho z polévky, obereme a pokrájíme. Pak upražíme ze sádla, mouky, strouhané cibule a lžičky papriky jíšku a polévku zahustíme podle chuti a libosti. Nakonec vylepšíme chuť dosolením a přidáním kyselé smetany. Polévku můžeme před vložením pokrájeného masa propasírovat nebo rozmixovat na krém.
Další recepty:
Zelňačka s uzeným masem s nasekaným koprem.
Fazolačka z červených fazolí ze které odstraníme bobkové listy a kuličky koření.
Babiččina bramboračka se zeleninou.
Zelňačka z uzeného kolena chutná s pečivem.
Zeleninová dietní polévka do níž přisypeme nakrájenou pažitku.
Řecká čočková polévka kterou vaříme do měkka.
Fazolačka na kyselo kterou přikyselíme octem.
Dršťková polévka z václavek do níž vmícháme prolisovaný česnek.
Staročeská zelňačka při jejímž vaření použijeme nálev ze zelí.
Fazolačka s uzeným masem dosolená dle chuti je perla kuchyně.
Dietní tatarka z jogurtu suroviny smícháme.
Polévka z uzeného kolena bývá slaná dostatečně.
Silná česnečka do níž vmícháme vajíčko s nastrouhaným sýrem.
Fazolačka po uhersku
Fazolačka z holického gruntu přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.