Recepty > polévky > florentská polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
500 g žluté fazolky, 1,25 litru vývaru z telecích kostí (slepičího nebo řídkého hovězího), 1/4 hlávky červeného zelí, 1 cibule, 1 pórek, 1 lžíce nadrobno posekaného řapíkatého celeru (1/2 lžíce mladé celerové natě), 3 spařená, oloupaná a nadrobno nakrájená rajčata (50 g neslazeného rajského protlaku), tymián, majoránka, 3 stroužky česneku, sůl
Recept na přípravu:
Zelenou fazolku očistíme a pokrájíme. Vložíme do vařícího vývaru, po chvíli přidáme nakrouhané červené zelí, posekanou cibuli, na kolečka pokrájený pórek, celerovou nať, rajčata (protlak) a trochu rozemnuté majoránky. Uvaříme do měkka. Okořeníme snítkou čerstvého tymiánu, bazalkou a utřeným česnekem. Solíme podle chuti.
Další recepty:
Zelňačka z uzeného kolena chutná s pečivem.
Fazolačka s uzeným masem dosolená dle chuti je perla kuchyně.
Silná česnečka do níž vmícháme vajíčko s nastrouhaným sýrem.
Zelňačka s uzeným masem s nasekaným koprem.
Fazolačka z červených fazolí ze které odstraníme bobkové listy a kuličky koření.
Babiččina bramboračka se zeleninou.
Zeleninová dietní polévka do níž přisypeme nakrájenou pažitku.
Řecká čočková polévka kterou vaříme do měkka.
Fazolačka na kyselo kterou přikyselíme octem.
Dršťková polévka z václavek do níž vmícháme prolisovaný česnek.
Staročeská zelňačka při jejímž vaření použijeme nálev ze zelí.
Dietní tatarka z jogurtu suroviny smícháme.
Polévka z uzeného kolena bývá slaná dostatečně.
Fazolačka po uhersku
Florentská polévka přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.