Recepty

Recepty > polévky > francouzská cibulová polévka se sýrem

Francouzská cibulová polévka se sýrem

Suroviny potřebné pro přípravu:

6 velkých cibulí, 3 lžíce másla, sůl, mletý pepř, kousek pórku, kousek mrkve, kousek řapíkatého celeru, petrželová nať, bobkový list, tymián, 1 litr kuřecího vývaru, 100 ml suchého vína, 2 lžíce máslové jíšky, 200 g tvrdého sýra (část nastrouhanou, zbytek na plátky), rohlíky nebo bageta na krutony

Recept na přípravu:

Oloupanou cibuli nakrájíme na půlkolečka. V hrnci zahřejeme máslo, přisypeme cibuli, promícháme a lehce osmahneme. Pak osolíme, opepříme, promícháme, přikryjeme pokličkou a na mírném plameni dusíme do zhnědnutí. Trvá to 30-40 minut, celou dobu hlídáme a občas zamícháme. Případné krátké přichycení cibule ke dnu hrnce není na závadu. Během dušení připravíme zeleninu a bylinky. Vytvoříme z nich úzký balíček, který obalíme pórkovým listem, pevně svážeme potravinářským provázkem a přidáme ho k cibuli. Dále připravíme krutony. Rohlíky nebo malou bagetku nakrájíme na kolečka, naskládáme je na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 140°C a než se cibule dodusí, usušíme je. Když je cibule hnědá, nalijeme k ní suché víno. Promícháme a necháme zcela vydusit. Když se vypaří veškerá tekutina, zalijeme cibuli vývarem. Přidáme jíšku, kterou jsme si dopředu připravili z másla a hladké mouky. Promícháme a povaříme 20 minut. Podle chuti dosolíme a dopepříme. Hotovou polévku nalijeme do misek. Na povrch položíme 2-3 krutony, překryjeme plátkem sýra a zasypeme strouhaným sýrem. Misky položíme na plech a vložíme do trouby nebo pod gril zahřátý na maximum a zapečeme do zezlátnutí.

Misky s polévkou položíme na talířek a podáváme.

Další recepty:
Krémová česnečka z mléka.
Hrachová polévka ze sáčku s uzeninou.
Staročeská bramboračka se žloutky.
Rychlá gulášová zelňačka chutná ještě teplá.
Chlupatá chundelka se zelenou petrželkou.
Hanácká syrnica s brambory vařenými na loupačku.
Hovězí maso po francouzsku klademe na plátky bagety.
Gulášovka s mletým masem dochucená mletou paprikou.
Frankfurtská polévka s fazolemi a brambory.
Zelňačka s klobásou a bramborem ke které přimícháme česnek rozetřený se solí.
Bouillabaisse francouzská rybí polévka s olivovým olejem.
Hladká ančka se zakysanou smetanou.
Gulášovka z hlívy zahuštěná hladkou moukou nebo hraškou.
Francouzská polévka vichy

Recepty
Motto

Francouzská cibulová polévka se sýrem přináší na talíře svoji chuť.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.