Recepty > polévky > francouzská květáková polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
květák, 2 lžíce másla, 2 lžíce polohrubé mouky, 800 ml masového vývaru, špetka soli, 250 ml mléka, muškátový květ, žloutek, 250 ml smetany
Recept na přípravu:
Očištěný květák rozdělíme na růžičky a opláchneme studenou vodou. Květák 10 minut povaříme, vyjmeme jej, necháme okapat a cca dvě třetiny propasírujeme. V polévkovém hrnci rozpustíme máslo, nasypeme mouku a upražíme světlehnědou jíšku. Zalijeme ji vývarem, osolíme, promíchámea asi 10 minut vaříme. Přidáme prolisovaný květák, koření a zalijeme mlékem. Nakonec do polévky přidáme žloutek rozšlehaný ve smetaně a již dále nevaříme.
Další recepty:
Krémová česnečka s brambory.
Pórková polévka s drožďovými knedlíčky dochucená vegetou.
Bramboračka na kyselo kterou ochutíme octem.
Bramborová česnečka s kořením.
Krémová zelňačka s nadrobno pokrájenou petrželkou.
Studená rajská polévka ozdobená lístky bazalky.
Špenátová polévka se žampiony zalitá vychlazeným vývarem.
Francouzská cibulačka s vínem zapečená v troubě.
Zapečená bramborová kaše s dušenou zeleninou.
Francouzská bramboračka s pažitkou.
Dršťkovka z hlívy ústřičné.
Domácí gulášová polévka z mletého masa dochucená polévkovým kořením.
Citronové kuře podáváme s bramborovou kaší.
Hustá květáková polévka
Francouzská květáková polévka má své chuťové kouzlo.