Recepty

Recepty > polévky > francouzská polévka z ryb (bouillabaisse)

Francouzská polévka z ryb (bouillabaisse)

Suroviny potřebné pro přípravu:

2,5 kg hlav, koster a odkrojků ze středomořských ryb, 1 pórek, 1 hlíza fenyklu sladkého, 3 stroužky česneku, 1 rozvařivá brambora, 3 dužnatá rajčata, 1 čerstvá feferonka, 4 lžíce olivového oleje, 1 snítka tymiánu, 1 bobkový list, několik fenyklových semen, trocha šafránu, 600 g plátků z mníka a ryb, které byly použité na vývar
Rouille: 2 čerstvé mladé červené feferonky, 4 stroužky česneku, sůl, špetka mletého šafránu, 1 středně velká brambora, 1 žloutek, 100 ml olivového oleje, 2-3 lžíce rybího vývaru
polovina bagety

Recept na přípravu:

Rybám odstraníme žábry, odkrojíme hlavy a s ostatními odkrojky je pečlivě opláchneme pod studenou tekoucí vodou. Zeleninu očistíme, nadrobno nakrájíme a opečeme na rozehřátém oleji. Přimícháme rybí odkrojky a krátce podusíme. Přidáme bylinky a koření. Přidáme tolik studené vody, aby přísady včetně ryb byly zalité. Přivedeme k varu a prudce vaříme asi 5 minut. Z povrchu sebereme pěnu, teplotu snížíme a zvolna vaříme asi 1 hodinu. Na ostrou majonézu rouille zbavíme feferonky semen a najemno je nasekáme. Do hmoždíře dáme oloupaný česnek, sůl a šafrán. Přísady dohlídka rozetřeme paličkou. Přidáme na kousky nakrájenou bramboru a paličkou ji rozmačkáme. Hmotu přendáme do mísy. Za stálého tření postupně přidáváme žloutek, olej a rybí vývar až vznikne majonéza. Rybí vývar procedíme přes síto. Rybí filé nakrájíme na kousky velikosti sousta. Nejprve do vývaru vložíme kousky ryb, které se musí déle tepelně upravovat, potom zbývající ryby. Jakmile je rybí maso měkké, vyjmeme ho, rozdělíme na hluboké talíře a zalijeme vývarem. Majonézu podáváme odděleně. Bagetu nakrájíme na plátky.

Další recepty:
Francouzská cibulačka s vínem zapečená v troubě.
Žampionový krém vaříme.
Česnečka se sýrem a šunkou kterou přelijeme vývarem.
Srbská čorba z vepřového.
Francouzská cibulačka se sýrem a kousky bagety.
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Fazolová čorba ozdobená snítkou kopru.
Bramboračka na másle ze kterého připravíme jíšku.
Chřestová omáčka s těstovinami.
Fazolačka se zelím dochucená lžičkou sladké chilli omáčky.
Dršťková polévka z václavek do níž vmícháme prolisovaný česnek.
Tmavá zabijačková polévka ke které můžeme přikusovat chléb.
Drůbková polévka s knedlíčky kterou podle chuti dosolíme.
Krevetová omáčka s mascarpone

Recepty
Motto

Francouzská polévka z ryb (bouillabaisse) má své chuťové kouzlo.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.