Recepty > polévky > gulášová polévka s lečem
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 lžíce oleje, 40 g slaniny, 3 lžíce hladké mouky, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, vrchovatá lžička mleté papriky, 1,25 litru vody, 1 menší láhev sterilovaného leča (0,33 l), 2 brambory, 1 nožička klobásy nebo stejné množství kabanosu, sůl, saturejka, 1 dl husté smetany
Recept na přípravu:
Drobně pokrájenou slaninu rozpustíme v horkém oleji, zpěníme na ní pokrájenou cibuli a česnek, zaprášíme moukou, upražíme světlou jíšku, přidáme papriku a krátce osmahneme, rozředíme trochou studené vody, rozmícháme a doplníme horkou vodou. Uvedeme do varu, vsypeme saturejku, oloupané a pokrájené brambory s klobásou a vaříme téměř do měkka. Poté vlijeme lečo z konzervy, prohřejeme, zjemníme smetanou, krátce necháme přejít varem a podáváme.
Další recepty:
Zelňačka s uzeným masem s nasekaným koprem.
Dršťková polévka z václavek do níž vmícháme prolisovaný česnek.
Staročeská zelňačka při jejímž vaření použijeme nálev ze zelí.
Kuřecí maso s lečem podáváme s bramborovými hranolky.
Fazolačka z červených fazolí ze které odstraníme bobkové listy a kuličky koření.
Polévka z uzeného kolena bývá slaná dostatečně.
Zelňačka z uzeného kolena chutná s pečivem.
Fazolačka s uzeným masem dosolená dle chuti je perla kuchyně.
Hovězí guláš na červeném víně s chlebem nebo houskovým knedlíkem.
Kuřecí špíz s jogurtem pečeme asi 20 minut.
Gulášová polévka z mletého masa dochucená polévkovým kořením.
Řecká čočková polévka kterou vaříme do měkka.
Kuřecí játra s jogurtem podáváme s bramborovou kaší nebo rýží.
Gulášová polévka z hovězího masa
Gulášová polévka s lečem přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.