Recepty > polévky > gulášovka s fazolemi
Suroviny potřebné pro přípravu:
500 g červených fazolí, 1 papriková klobása (měkčí druh), 2 světlé klobásy, 2 velké cibule, 2 lžíce sladké červené papriky, 2 lžičky sušeného česneku nebo 4 stroužky čerstvého, kostka bujonu, 2 malé rajské protlaky, 2 lžíce oleje, 2 lžičky octa, 1 lžička cukru, pepř, sůl
Recept na přípravu:
Fazole den předem namočíme a druhý den uvaříme doměkka (cca 70 minut). Zahřejeme olej a osmažíme na něm na kolečka pokrájené klobásy, až pustí tuk. Přihodíme cibule nakrájené nadrobno, osolíme a necháme zesklovatět. Poté odstavíme, přidáme papriku, česnek a dobře promícháme. Nakonec vmícháme oba protlaky. Z uvařených fazolí oddělíme jednu třetinu i s trochou fazolového vývaru. Zbylé dvě třetiny i s vývarem nalijeme na základ. Rozdrobíme bujon a dolijeme vodu, aby byly fazole potopené. Necháme chvilku provařit. Zbytek fazolí s vývarem rozmixujeme na kaši a tou polévku dohustíme. Dle chuti přidáme cukr, ocet, pepř a sůl. Není nutno hustit moukou.
Další recepty:
Chlupatá chundelka se zelenou petrželkou.
Krémová česnečka z mléka.
Hanácká syrnica s brambory vařenými na loupačku.
Staročeská bramboračka se žloutky.
Hovězí maso po francouzsku klademe na plátky bagety.
Gulášovka s mletým masem dochucená mletou paprikou.
Selská chlebová polévka s vejcem.
Zelňačka s klobásou a bramborem ke které přimícháme česnek rozetřený se solí.
Gulášová polévka z hovězího masa se stroužkem česneku.
Hladká ančka se zakysanou smetanou.
Gulášovka z hlívy zahuštěná hladkou moukou nebo hraškou.
Hrachová polévka ze sáčku s uzeninou.
Rychlá gulášová zelňačka chutná ještě teplá.
Gulášovka z kotrče
Gulášovka s fazolemi přináší na talíře svoji chuť.