Recepty > omáčky > hamburská omáčka z vepřové kýty
Suroviny potřebné pro přípravu:
500 g vepřové kotlety bez kostí, 100 g šunkového salámu, 100 g kořenovéá zeleniny, 1 cibule, 1 sladkokyselá okurka, 3 lžíce zakysaná smetana, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce citronové šťáva, 4 kuličky nového koření, 20 kuliček pepř, 1 bobkový list, špetka tymián, 1 lžíce plnotučná hořčice, pepř, sůl, olej
Jak připravit tento recept:
Kotlety vykostíme, zlehka z obou stran naklepeme, osolíme a opepříme. Poté očistíme a nakrájíme veškerou zeleninu. Cibuli nakrájíme na kolečka, mrkev, petržel a celer na kostičky. Kyselou okurku nakrájíme na kolečka, salám na kostičky. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a nejprve na něm osmahneme kotlety po obou stranách. Vyjmeme je z pánve a na zbylém oleji orestujeme společně salám, zeleninu, cibuli a všechno koření. Po chvíli restování zaprášíme moukou a ještě chvíli společně prudce osmahneme. Poté přidáme citronovou šťávu, podlijeme vývarem či horkou vodou a přidáme lžičku hořčice. Promícháme. Maso přemístíme buďto do Papinova tlakového hrnce nebo do hrnce s pokličkou (dále budeme dusit v troubě) a přelijeme ho masovo-zeleninovou směsí s kořením. Při přípravě v papiňáku necháme dusit asi 30 minut, v troubě počítáme s dobou delší (tam kontrolujeme, zda je maso měkké a případně podléváme). Měkké maso z omáčky vyjmeme a snažíme se najít i bobkový list a vyjmout. Omáčku rozmixujeme, přidáme zakysanou smetanu a necháme ještě chvíli provařit. Dochutíme solí a citronovou šťávou. Na závěr do ní můžeme vmíchat nakrájenou kyselou okurku nebo ji použijeme na ozdobu. Hamburskou omáčku podáváme s houskovým knedlíkem.
Další recepty:
Chilli con carne krátce prohřejeme.
Hamburská omáčka chutná s houskovým knedlíkem.
Houbová svíčková kterou mírně okyselíme.
Koláč s tvarohem a ovocem dáme péci do předem vyhřáté trouby.
Karbanátky z mletého masa podáváme s vařenými bramborami.
Sýrové fondue posypeme mandlovými lupínky.
Banány v kokosovém těstíčku se sezamovými semínky.
Bavorská svíčková s brusinkami.
Cibulová omáčka kterou podáváme s knedlíky nebo těstovinami.
Kuřecí srdíčka na smetaně která krátce prohřejeme.
Kuřecí kapsa se žampiony vaříme 5 minut.
Boloňské špagety na které přidáme tymián a bazalku.
Svíčková omáčka na smetaně kterou podáváme s kynutým knedlíkem.
Hamburská kýta na smetaně
Dozvíte se zde, jak se připravuje hamburská omáčka z vepřové kýty a recept na přípravu.