Recepty > moučníky a dezerty > Harlekýn
Suroviny potřebné pro přípravu:
Těsto: 4 vejce (žloutky a sníh), 240g cukru písek, 12 lžic teplé vody, 100g oleje, 260g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 2-3 lžíce kakaa
Náplň: 4 šlehačky, 2 ztužovače šlehačky, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce moučkového cukru
50g čokolády na vaření nebo hořké čokolády
Recept na přípravu:
Žloutky a cukr vyšleháme do pěny, přišleháme vodu a olej a postupně vařečkou zamícháme mouku (smíchanou s kakaem a práškem do pečiva) vymícháme a lehce vmícháme sníh. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy, prostředek trochu roztáhneme do stran a pečeme v troubě předehřáté na teplotu 175°C. Když se nám zdá, že vršek je skoro upečený, troubu na chvilinku otevřeme a na několika místech korpus propícháme špejlí, aby se nevyboulil a nepopraskal. Dopečeme, zkusíme špejlí, jestli je těsto upečené a nelepí se, vyklopíme na mřížku a necháme (nejlépe do druhého dne) vychladnout.
Korpus rozřízneme na 3 pláty. Lepší je, když máme dvě zdobičky nebo zdobící sáčky apod. Do jednoho dáme bílou ušlehanou šlehačku, do druhého ušlehanou pařížskou šlehačku. Na spodní korpus střídavě nastříkáme pruhy bílé a pařížské šlehačky. Přiklopíme druhým plátem a naplníme stejným způsobem. Přiklopíme vrchním plátem.
Celý dort potřeme pařížskou šlehačkou a ozdobíme. Postrouháme čokoládou a dozdobíme čokoládovými ozdobami.
Náplň: Pařížská šlehačka - den předem si svaříme za stálého míchání 2 šlehačky, kakao a cukr. Necháme na velmi mírném ohni přejít varem (pozor, aby šlehačka nepřetekla), necháme vychladnout a do druhého dne dáme do lednice. Pak ušleháme.
Bílá šlehačka - do zbylých dvou šlehaček vmícháme ztužovače a ušleháme.
Čokoládové ozdoby: je lepší si připravit také den předem, ale nemusíme. Kousek čokolády si dáme stranou (na postrouhání dortu - stačí 2-3 čtverečky).
Zbytek čokolády rozehřejeme ve vodní lázni a když trochu zchladne a není úplně tekutá, dáme do kornoutku z pečícího papíru nebo do sáčku a odstřihneme růžek. Na pečící papír stříkáme tvary a dáme ztuhnout v chladu.
Další recepty:
Borůvkový koláč s drobenkou pečeme cca 45 minut.
Pšeničný chléb s kmínem z domácí pekárny připravíme na program klasik.
Jahodové tvarohové knedlíky pocukrujeme a polijeme máslem.
Kynutý borůvkový koláč s drobenkou připravenou z mouky, másla a cukru.
Rychlý jahodový dortík ke kávě s krémem.
Těsto na štrůdl necháme v chladnu odpočinou.
Banánový dort s karamelem ze salka.
Hraběnčiny řezy s jablky pečeme po dobu 25-30 minut.
Ledová káva se zmrzlinou dozdobená šlehačkou a grankem.
Italský chléb focaccia položíme na pečícím papírem vyložený plech.
Hrníčková cuketová buchta s vejci.
Dort sacher s jablky zdobíme šlehačkou.
Ovesné kuličky necháme v chladu ztuhnout.
Recept na dort Sacher
Harlekýn vykouzlí v ústech lahodnou chuť.